maandag 6 februari 2023

Zuurkoolstamppot met Appel, Kaneel en Bruine suiker

 


De foto is niet bepaald Instagramwaardig, maar deze niet zo gewone zuurkool is erg lekker. Het recept is van Albert Heijn en heeft 345 waarderingen met 5 sterren.

Het zure van de zuurkool, het zoute van de spekjes en de gekaramelliseerde suiker: heerlijk

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappel
  • 1 rode ui
  • 1 friszoete appel
  • 250 g spekreepjes
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 el bruine suiker
  • 520 g zuurkool
  • 100 ongebrande walnoten
  • 15 g ongezouten roomboter

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.

Snipper ondertussen de rode ui. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes 4 min. uit. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Roer regelmatig. Voeg de appel, kaneel en bruine suiker toe en bak 2-3 min. tot goudbruin.

Verwarm de zuurkool in een pannetje. Spoel de zuurkool niet af. Verhit een tweede koekenpan zonder boter of olie en rooster de walnoten 3 min. Hak grof.

Stamp de aardappelen met de roomboter fijn met de pureestamper. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de puree wat smeuïger te maken. Meng de zuurkool, gekaramelliseerde appel en het spek erdoor. Serveer met de geroosterde walnoten.


(Ik was vergeten een foto te maken, maar gelukkig had ik nog een restje dat ik de volgende kon opbakken en fotograferen)

2 opmerkingen:

Clementine zei

Lijkt mij ook lekker. Er staan hier nog wat koude dagen voor de deur dus misschien kom ik eraan toe dit recept te maken.

Jannie zei

Je hebt toch net zuurkool gegeten? Dit was een gevonden 'vergeten' recept wat nog in concept stond.