maandag 28 januari 2013

Jamie's Peposo - Italiaans schenkelvlees met veel peper

Ingrediënten:
2.5 kg runder - of kalfsschenkel
20 tenen knoflook, gepeld
6 el zwarte peper, uit de molen
zeezout
5 takjes verse rozemarijn
2 flesjes rode wijn (a 0.75 liter bijv. Chianti of andere fruitige rode wijn)
2 laurierblaadjes

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in dikke stukken van het bot. Verwarm de oven voor op 150 °C. Neem een grote pan waar de ingrediënten precies in passen. Leg eerst een laag vlees in de pan en daar bovenop een paar hele tenen knoflook. Strooi er vervolgens één van de eetlepels peper en een beetje zout over. Leg er een of twee takjes rozemarijn op, dan weer een laag vlees en ga zo laag voor laag door tot alle ingrediënten op zijn en de pan bijna vol is. Giet de wijn erover, leg het bot en de laurierblaadjes in de pan en giet er zoveel water bij dat het vlees onder staat. Breng de hele zaak aan de kook, dek de pan strak af met een dubbele laag aluminiumfolie en zet hem ongeveer 6 uur (of tot het vlees goed mals is) in de voorverwarmde oven. Als u de pot een hele nacht wilt laten stoven (zoals veel Italianen doen), moet u de oventemperatuur verlagen tot 140 °C en het vlees er 8 uur of langer in laten staan, tot het zo mals is dat het uit elkaar valt. Zorg er wel voor dat het folie de pan goed afsluit zodat er geen vocht uit kan ontsnappen. 
  2. Haal wanneer het vlees gaar is het folie van de pan, schep het bovendrijvende vet af en haal het bot, de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn uit de pan. Het vlees moet werkelijk boterzacht zijn. Het stoofvocht is licht van kleur, maar rijk en krachtig van smaak. Proef en breng het op smaak met peper en zout. Steek het vlees nu met een lepel kapot, schep een flinke lepel ervan op een hete, geroosterde bruschetta en sprenkel er een paar drupjes olijfolie over. 

Een heerlijke, verwarmende brunch voor een koude wintermorgen. U kunt peposo ook als compleet diner serveren, met gekookte worteltjes en nieuwe aardappeltjes.

Ik heb de peposo met 1,5 à 2 kg schenkel gemaakt, 40 gram zwarte peperkorrels en 1 fles Chianti. Daarmee was de pan gevuld. Het was behoorlijk peperig, maar wel lekker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten