donderdag 10 januari 2013

Linzen met gevulde kalfsrol


Dit was dus weer een typisch geval van procrastinatie, waar ik chronisch last van heb.

Wikipedia: Procrastinatie of (pathologisch) uitstelgedrag is het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. 

Linzen moet je met Oud en Nieuw eten want linzen eten brengt voorspoed en geld. Maar ja, dan komt het geld maar een beetje later. Ik had ook nog rode lingerie moeten aantrekken volgens Italiaans gebruik. Wat ik niet weet is of ik dan in mijn rode ondergoed naar de Urbi et Orbi van de paus had moeten luisteren.


Voor twee personen:
100 gram Le Puy linzen
stukje (±10cm) winterwortel
2 kleine uitjes
2 tenen knoflook
een stuk of 7 blaadjes salie
komijnpoeder
3 plakjes ontbijtspek
5-6 kastanjechampignons
2 kalfsschnitzels (tezamen ongeveer 220 gram)
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 citroen

Bereiding:
  1. Zet de linzen een uurtje in de week en kook ze daarna in 20-30 minuten gaar (die kooktijd wisselt nogal, even proeven dus). Giet af en zet terzijde.
  2. Snij de winterwortel en 1 uitje en 1 teen knoflook fijn en bak alles in een kwartiertje in olijfolie zacht en glazig. Roer er een snuf gemalen komijn door en zet het vuur uit.
  3. Leg de kalfsschnitzels tussen plasticfolie en sla ze met een vleeshamertje of bodem van een pan mooi plat. Besprenkel ze met citroensap.
  4. Hak het andere uitje, het spek, de champignons, de salie en de andere teen knoflook goed fijn.
  5. Fruit de ui in olijfolie, doe het spek erbij en na een paar minuten knoflook, salie en champignons. Bak alles even zachtjes, zet het vuur uit en roer de Parmezaanse kaas erdoor.
  6. Leg ongeveer twee eetlepels van dit mengsel op het breedste deel van de kalfsschnitzel en rol het op. Bind alles, ook de zijkanten, dicht met een touwtje. Braad de rolletjes aan in een een mengsel van olijfolie en boter, verplaats ze dan naar een ovenschaal, giet het braadvet erbij en laat ze 10-12 minuten garen in een hete oven (200 graden).
  7. Haal de touwtjes eraf en laat het vlees rusten onder aluminiumfolie, terwijl u de linzen verwarmt tezamen met de ui en wortel. Voeg wat citroensap, peper en zout toe en nog een scheutje goeie olijfolie. Snij de rolletjes in plakken, leg een schep linzen op een bord en drapeer daar wat vlees op. Recept uit de NRC van Roos Ouwehand

1 opmerking:

  1. Had het dan op Befana gegeten ! Of heb je het toevallig op 6 januari klaargemaakt ? Bij mij is het geld nog niet binnen komen rollen, ondanks dat ik de linzen op 1 januari heb gegeten. Komt waarschijnlijk nog. Niet zo haastig !

    BeantwoordenVerwijderen