zondag 3 november 2013

Een keer sudderlapjes, twee gerechten


Met dit voortreffelijke recept van Joep Habets heb je voor twee keer plezier, een keer de stooflapjes en de andere keer Bolognaise saus voor over de pasta.


Ingrediënten voor twee personen stooflapjes en voor twee personen Bolognesesaus

4 magere runderlappen
50 gram magere spekblokjes
1 grote ui in ringen gesneden
2 tomaten, in kwarten
2 dl rode wijn
4 dl vleesfond
2 eetlepels bloem
3 eetlepels olie
2 laurierblaadjes
1 stukje foelie
2 kruidnagels
1 eetlepel fijngeknipte platte peterselie
Erbij:
100 gram champignons of spruitjes
50 gram zilveruitjes
peper en zout


Bereiding
Laat het vlees op keukentemperatuur. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan. Bak het vlees, in delen, rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. 

Doe de uiringen en de helft van de spekblokjes in de pan en laat ze even fruiten. Strooi de bloem in de pan en laat hem even meebakken. Blus af met de rode wijn en de fond. Roer de aanbaksels los.
Leg het vlees terug in de pan. Voeg laurierblaadjes, foelie, de tomaten en kruidnagels toe. Maal er zwarte peper over en voeg naar smaak zout toe.

Zet de pan op een heel laag vuur en laat het vlees zachtjes in ten minste twee uur gaar sudderen.

Haal de stooflapjes eruit. Vis de laurierblaadjes en de kruidnagels uit het stoofvocht. Zet de staafmixer in de pan en pureer de overgebleven ingredïenten. Zeef de saus en laat hem inkoken toch de gewenste dikte. Breng de saus zo nodig verder op smaak.

Haal de helft van de saus uit de pan. Snijd de helft van het stoofvlees in kleine blokjes en doe die bij dit deel van de saus. Dit is de basis voor de Bolognesesaus, die we tot gebruik over een paar dagen invriezen. (Daar wordt ie lekkerder van.)

Leg de twee andere stooflapjes terug in de pan met saus. Verwarm ze op een laag vuur in de saus.

Maak ondertussen de champignons (of spruitjes) schoon. Laat ze heel als ze klein zijn, snijd grote champignons doormidden of in kwarten. Bak de overgebleven spekblokjes bruin in een eetlepel hete olie. Laat de champignons een minuut of vier meebakken en voeg tot slot de zilveruitjes toe. Maal er wat zwarte peper over. (Strooi er een beetje tijm over, als je dat in huis hebt).

Serveer de stooflapjes bijvoorbeeld met rijst. Leg het garnituur erbij en bestrooi het met fijngeknipte peterselie.


Lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten