zondag 10 november 2013

Geroosterde geplette aardappeltjes uit de oven


America's test kitchen test oude bekende recepten en bekijkt hoe het eventueel beter zou kunnen en of oude waarheden ook echt nog kloppen. Eerder maakte ik hun speklapjes crisp and tender, en ik maak ze nog steeds zo.

Deze aardappeltjes zijn echt heel lekker. Eerst worden ze gekookt op het bakblik, daarna geplet met wat olijfolie en terug in de oven gezet, eerst bovenin en daarna onderin. Jamie Oliver doet het ook ongeveer zo, en in een kortere tijd, maar deze aardappels van America's test kitchen worden een soort krokante aardappelkoekjes.
Bereidingstijd ca. 1,5 uur.

Ingrediënten:
1 kg kleine aardappels met gladde dunne rode of witte schil (ongeveer 18 st.), gewassen
6 el olijfolie
1 tl gehakte verse tijm
zout en peper

Bereiding:
Verhit de oven voor op de hoogste stand 260 gr.

  1. Leg de aardappels in een bakblik, giet er 2 dl water over en dek het bakblik goed af met aluminiumfolie. Plaats het blik op de onderste richel en laat de aardappeltjes in 25 à 30 min. garen. Ze zijn goed als de punt van een mes er makkelijk ingaat. Haal het blik uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Giet het overtollige water af.
  2. Besprenkel de aardappelen met 3 el olie en bedek ze goed aan alle kanten. Met een pureestamper druk je nu de aardappels plat tot ca. 1 cm dik. Of doe er bakpapier over en druk ze met je handen plat. Bestrooi met tijm en peper en zout. Zet het blik op de bovenste richel en rooster nog 15 minuten.
  3. Zet dan het blik op de onderste richel en laat nog 20, 30 of langer roosteren tot knapperig bruin.

Snel serveren voordat ze taai worden.

Gegeten met Nigel Slaters rundvlees- chili en gedroogde tomaatjes burger die ik zo maakte:
Meng Duitse gehakte biefstuk met gehakte bieslook, een stukje kleingesneden peper en heel fijngemaakte uitgelekte zontomaatjes op olie. Bak of grill de burgers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten