vrijdag 1 november 2013

Kabeljauw met aïoli uit Nice



Voor dit recept heb je gedroogde gezouten vis nodig. Het is klipvis en geen stokvis, maar je kan het er voor gebruiken. Anders gewoon verse kabeljauw. Het recept is van mijn vriendin uit Nice, waar ik het gegeten heb en de vis van mijn zus die een mooi dik stuk gezouten vis  zonder graten, de morue, de bacalao,  voor mij uit Spanje meegebracht heeft. Je kan er allerlei groenten voor gebruiken, bijvoorbeeld kool en sperziebonen. Maar venkel is wel noodzakelijk.

Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr gezouten kabeljauw
1 of 2 venkelknollen
4 aardappelen
4 wortelen
2 preien
1 meiraapje
hardgekookte eieren
1 ui met een kruidnagel
Voor de aïoli:
2 eigelen
20 cl olijfolie of gedeelte neutrale olie en gedeelte olijfolie (vind ik lekkerder)
2 dikke knoflooktenen of naar smaak
peper en zout


Bereiding:
Ontzout de vis 2 dagen van te voren in ruim water en vervang het water meerdere malen.
Maak de groenten schoon en snij de preien in 4 stukken.
Zet een pan met 2 liter water met zout op het vuur, laat aan de kook komen en voeg de aardappelen en groenten toe. Laat 30 minuten sudderen. Ik voeg er nog een bouillonblokje bouquet garni aan toe, die ik uit Frankrijk meebreng.
Kook intussen de eieren in 8 minuten hard.
In een ander pannetje water aan de kook brengen en de gezouten vis 10 à 15 minuten pocheren.
Aïoli
Maak de aïoli zoals mayonaise:
eigeel in een kom, eventueel ietsje zuur als citroen of azijn toevoegen en eerst druppelsgewijs de olie erdoor kloppen. Later in een klein straaltje. De uitgeperste knoflooktenen erdoor roeren.
Opdienen:
Schik de groenten en de vis op een schaal en geef er een bakje aïoli bij. Schep op het bord naar smaak nog wat bouillon over.

Was lekker! Dank je wel Corinne en Clementine.





2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat de morue nog lekker was, hij heeft zoveel gereisd !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, was heel lekker. Ik heb de helft nog over. Dus daar zal wel iets Spaans of Portugees van gemaakt worden.

    BeantwoordenVerwijderen