dinsdag 10 februari 2015

Speltpilaf met paddenstoelen en mascarponeDit recept komt van de blog van mijn zus. Ik vroeg haar niet of het lekker was; ik wilde het eerst zelf ervaren. Begin bijtijds want de spelt moet 3 uur weken - of volgens verpakking -  en heel lang koken.


Ingrediënten:
150 gr spelt
2 sjalotten
1 teen knoflook
1 liter gevogeltefond
15 gr boter
1 flinke eetlepel mascarpone
oude Noord-Hollandse kaas
1 plak beenham van 1 cm dik
150 gr paddenstoelen naar keuze
50 gr gehakte hazelnoten
paar takjes tijm
10 gr boter
extravergine olijfolie

Bereiding:

  1. Bak op hoog vuur in een beetje olie de gesneden paddenstoelen, doe ze over in een zeef en bewaar het vocht. Doe de paddenstoelen terug in de pan en bak ze krokant.
  2. Bak in de boter in een hapjespan de fijngesneden sjalotten en de gehakte hazelnoten, voeg vervolgens  de voorgeweekte spelt toe en fruit de spelt aan.
  3. Giet er de warme bouillon bij en de jus van de champignons en laat tenminste 45 minuten sudderen, of tot de spelt voldoende zacht is.
  4. Verwijder intussen de vetrand van de ham en snij de ham in blokjes van ongeveer een centimeter en bak ze licht aan met een klontje boter in een koekenpannetje en voeg wat gehakte hazelnoten toe.
  5. Wanneer de spelt klaar is giet je het eventueel overtollig vocht af in een schaaltje. Bind de gekookte spelt met de mascarpone, voeg vervolgens schilfers kaas, driekwart van de paddenstoelen en de blokjes ham toe. 
  6. Schep de spelt in een diep bord, garneer met de paddenstoelen, de tijm en de schilfers kaas.
Het is even wennen als je het voor de eerste keer eet. Het is heel voedzaam. De tweede dag vond ik het nog lekkerder. Daarom is het handig dat je het afgegoten vocht bewaard om de spelt de volgende dag weer op te warmen.

Liever vegetarisch? Laat de ham weg.


Recept van Flora Mikula van Hotel Restaurant Auberge Flora Paris Bastille.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten