zaterdag 14 maart 2015

Bloemkooltaart van Ottolenghi



Dit recept komt uit Ottlolenghí’s laatste kookboek Plenty More.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
1 kleine bloemkool (450 gram), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm
1 middelgrote rode ui (170 gram)
75 ml olijfolie
½ theelepel fijngehakte rozemarijn
7 eieren
15 gram basilicum, fijngesneden
120 gram (spelt-)bloem, gezeefd
1,5 theelepel bakpoeder
⅓ theelepel kurkuma (geelwortel)
150 gram grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas
Gesmolten boter, om de vorm in te vetten
1 eetlepel wit sesamzaad
1 theelepel zwart  nigellazaad (als je dat in huis hebt)
Zout en zwarte peper



Bereiding:
Verhit de oven tot 200 °C.
  1. Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken.Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. 
  2. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  3. Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.
  4. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.




Dien deze taart op als lichte avondmaaltijd, met een eenvoudige salade erbij van in plakjes gesneden komkommer, dille, munt, wat suiker, ciderazijn en raapzaadolie. Als je hem goed verpakt, smaakt hij de volgende dag nog lekkerder (Ottolenghi)

De smaak is vrij neutraal, ik had de helft Parmezaanse kaas en de helft zeer oude Hollandse kaas. De sesamzaadjes geven een lekker knapperig accent. De volgende keer doe ik er iets extra's door, misschien stukjes zwarte olijf of gedroogde tomaat.
Wat over was heb ik in punten gesneden en in de diepvries gedaan.


Geen opmerkingen: