vrijdag 13 maart 2015

Rijke tomatensoep van tomaten uit blik met balletjes
'Een soepideaal  dat nooit heeft bestaan. Langzamerhand kom ik tot het besef dat dé authentieke tomatensoep niet meer te achterhalen is. Erger nog, in mijn gedachten heeft zich een soepideaal gevestigd dat waarschijnlijk nooit heeft bestaan. Geen van de recepten van vroeger geeft een bevredigender resultaat dan de soep van hier en nu. Hij is rijk en diep van smaak, gemaakt op basis van tomaat uit blik met runderbouillon, verrijkt met wat gedroogde tomaten en geserveerd met basilicum. Hij is eerder Italiaans dan Hollands. Maar dan wel met balletjes'
 was de conclusie van Joep Habets (eetschrijver) op zoek naar de tomatensoep van weleer. Ingrediënten:
1 gesnipperde middelgrote ui
1 gesnipperd teentje knoflook
 1 eetlepel olie
2 blikken hele tomaten (totaal 800 gram) bijv. Pomodoro S. Marzano van Mutti
8 in reepjes gesneden gedroogde tomaten
 0,4 l runderfond (of bouillon van kip of groente)
2 laurierblaadjes
1 takje tijm
een takje lavas (als het te krijgen is) of een takje selderij
peper en zout
150 gr rundergehakt
broodkruim
1 el koffiemelk
Peterselie
Nootmuskaat
Peper en zoutBereiding:
  1. Laat 1 gesnipperde middelgrote ui en de knoflook met 1 eetlepel olie in een soeppan op een laag vuur zacht worden. Voeg voor ruim 1 liter soep 2 blikken hele tomaten (totaal 800 gram) en 8 in reepjes gesneden gedroogde tomaten toe. Laat ze een minuut of 5 stevig pruttelen.
  2. Giet er 0,4 l runderfond (of bouillon van kip of groente) bij. Laat de soep drie kwartier zachtjes trekken met 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm en een takje lavas (als het te krijgen is) of een takje selderij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Meng ondertussen van 150 gram rundergehakt, met 1,5 eetlepel broodkruim, 1 eetlepel koffiemelk, 1 eetlepel fijngeknipte platte peterselie, peper en zout naar smaak en royaal geraspte nootmuskaat. Draai er kloeke balletjes van, met een doorsnede van 1,5 cm. Gaar ze in zacht borrelend licht gezouten water.
  4. Vis de kruiden uit de soeppan. Pureer de rest met een staafmixer tot een rulle soep. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als de soep te dik is. Voeg de gehaktballetjes toe. Warm de soep nog even door en serveer hem met eventueel  reepjes basilicumblad.


1 opmerking:

  1. Laat ik nou onlangs een kant en klare tomatensoep hebben gekocht die best eten eten was, maar waaraan ik allerlei ingredienten heb toegevoegd (ui, gedroogde tomaten, kruiden, room, runderbouillon) en ik denk dat hij bijna net zo smaakte als jouw soep.

    BeantwoordenVerwijderen