woensdag 19 augustus 2015

Linzen met geroosterde tomaten, ei en dukkah


Ingrediënten voor 6 porties:
12 grote pruimtomaten, gehalveerd
3 el olijfolie
2 tl harissa
1/2 el suiker
zout en peper
6 grote eieren
Voor de linzen:
1 el olijfolie
1/2 ui, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
300 gr du Puy linzen
1 takje tijm
1 laurierblad
sap van 1/2 citroen
1 el sherry-azijn
2 el extra vergine olijfolie
gehakte blaadjes koriander naar smaak


Bereiding van de tomaten: 
Verwarm de oven voor op 190C. Meng olijfolie en harissa en wentel er de tomaten door. Leg tomaten in een enkele laag in de braadslee, snijkant boven. Bestrooi met suiker en peper en zout. Rooster ze in 45 minuten tot 1 uur tot ze aan de randen licht gekarameliseerd en gekrompen zijn.
Bereiding van de linzen:
Kook ondertussen de linzen. Verhit de olie in een pan en bak de ui zacht, maar niet bruin, met de bleekselderij en de knoflook. Roer er de linzen door met de tijm en de laurier. Voeg er zoveel water bij als op de verpakking staat (ca 3/4 liter), breng aan de kook, zet het vuur lager en laat, onafgedekt, in ongeveer 15 tot 25 minuten de linzen net gaar koken. De linzen moeten al het water geabsorbeerd hebben, voeg anders tijdens het koken nog wat water toe, of giet het het overtollige water af. Verwijder tijm en laurier. Voeg citroensap, azijn, olijfolie en koriander toe. Proef.
Bereiding eieren:
Kook de eieren in kokend water in 6 minuten tot het geel nog een beetje vloeibaar is. Spoel ze onder koud water, pel ze en rol ze door de dukkah.
Opmaak bord:
Leg het ei bovenop het bord met de linzen en de tomaten. Snijd het ei doormidden en bestrooi het gerecht met meer dukkah.

Recept van Melissa Clark uit het kookboek Inventive Cooking.


Geen opmerkingen: