donderdag 27 augustus 2015

Taco's met guacamole en pico de galloOp de foto slechts een restje van de taco's met guacamole en pico de gallo. Ik had ook niet gedacht om het recept op mijn blog te plaatsen, want zo bijzonder is het ook niet, dacht ik. Maar dit is de lekkerste taco die ik ooit maakte en die blijft vanaf nu in mijn standaardrepertoire.
Het recept komt uit de oude serie The taste of life travel, aflevering San Francisco. Daarin bezoekt Rudolph van Veen de taqueria's in de Mission Street en het beste restaurant van Amerika, zelfs een keer het beste van de wereld, The French Laundry. Een sympathieke serie was het, waar ik s'zondagsmiddags altijd naar keek. Deze Francisco-aflevering is hier nog terug te zien.


Ingrediënten:

Taco's met Chili
 1 scheutje olie
500 g rundergehakt
2  uien
1 teentje knoflook
1  rode peper
1 tl komijnpoeder
1 el tomatenpuree
2  tomaten
100 ml rode wijn
1 tl bruine basterdsuiker
klein blikje kidneybonen (Bonduelle)
zout
8  zachte taco’s (tortilla's)

Guacamole
2  rijpe avocado's
1 teentje knoflook
2 el verse koriander
1  limoen
zout
versgemalen peper
1 scheut olijfolie (of eventueel crème fraîche)*

Pico de Gallo
2  uien
4  tomaten
1 teentje knoflook
1 bosje koriander
0.5  limoen
zout
versgemalen peper

Bereiding:


Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheut olie in een pan. Rul het gehakt, voeg de uien en knoflook toe en fruit circa 3 minuten mee. Snijd de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Voeg de peper, komijn, bruine basterdsuiker, en tomatenpuree toe. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes en voeg samen met de rode wijn toe en laat stoven. Voeg als laatst de kidneybonen toe en breng op smaak met zout en peper. 

Ondertussen maak je de guacamole en de pico de gallo:

Snijd voor de guacamole de advocado’s doormidden en verwijder de pit en schil. Pel de knoflook, pluk de blaadjes van de koriander en pers de limoen uit. Prak de ingrediënten met een vork of pureer in de keukenmachine en breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie.


 Pel en snipper uien voor de Picco de Gallo. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in stukken. Pel en hak de knoflook en snijd de koriander fijn. Meng de uien, tomaten, knoflook en koriander en breng op smaak met limoensap, zout en peper.

(Voor de guacamole nam ik het recept van Andrea van Lieshout over: een schep crème fraîche erdoor en het mengsel gebruiken als een 'boter' om de tortilla's mee in te smeren)

Is er verschil tussen taco's, tortilla's en wraps? Ik vond deze uitleg:

'Een tortilla is de (zachte) "pannenkoek". Een tortilla gevuld met iets (altijd warm bij Mexicanen) is een taco. Tacos kan je maken met tarwe tortillas of met mais tortillas. Een "burrito" is genoemd na een type taco dat was verkocht in de grens met USA door een man die een "burrito"(ezeltje) gebruikte als vervoermiddel. "Tacos del burrito" "tacos van de ezeltje" waren die tacos genoemd en na veel jaren, in het noorden van Mexico en in USA zijn de tacos van tarwe tortillas zo genoemd. Wraps zijn tex-mex, en die kunnen koud zijn (Mexicanen vinden die meestal vies!). Een tortilla met gesmolten kaas (queso) binnen en niet gerold maar alleen gebogen is een "Quesadilla". Een in olie gebakken mais tortilla is een "tostada". En.... Ja, ik ben Mexicaan.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten