woensdag 10 februari 2016

Surinaamse kip met Chinees zoet-zuur uit blik




Ik weet zeker dat veel mensen deze zoetzure en klein beetje pikante kip heel lekker vinden.



Ingrediënten:

1 kip of kipdelen
1 kleine ui
1 kleine tomaat
2 el arachideolie of zonnebloemolie
2 maggiblokjes
125 ml ketjap A* 
3 teentjes knoflook
1 tl Chinese 5-kruidenpoeder
1  Mme Jeanette pepertje of stuk gewone hete peper zonder zaadjes, in stukjes gesneden
1 blik mixed pickles**
takje selderij


Foto Aziatische ingrediënten


Bereiding:
  1. Snijd de kip in stukken.
  2. Schenk de olie in een grote (hapjes-)pan of wok en fruit de ui aan, voeg de knoflook en de tomaat toe en laat even meesudderen.
  3. Voeg de stukken kip, het 5-kruidenpoeder en de verkruimelde maggiblokjes toe, bak de kip lichtbruin.
  4. Voeg de ketjap toe, wentel de kip goed door de ketjap zodat alle stukken bedekt zijn, doe er  een glas water bij. De kip moet gedeeltelijk onder het vocht staan, ongeveer half onder.
  5. Doe de hele hete peper erbij (pas op dat hij niet stuk gaat) of de gesneden rode peper.
  6. Roer halverwege de kooktijd de inhoud van het blik mixed pickles erdoor.
  7. Laat ongeveer 20 minuten sudderen.

Serveer met bijvoorbeeld kousenband of snijbonen.

Volgens andere recepten moet je eerst de kip zonder vel in de soja marineren. Kip bakken en daarna de uien etc. erdoor doen. Vaak wordt er aji-no-moto (ve-tsin) overheen gestrooid. In andere recepten wordt geen pepertje gebruikt. Hier staat een video filmpje.



Zoals deze variatie uit de NRC van 2008 - die ik volgende keer eens ga maken:

Voor 4 personen:8 kipbraadstukken (karbonades), zout en zwarte peper, 8 eetlepels lichte sojasaus, 6-8 teentjes knoflook, gepeld , 5 eetlepels plantaardige olie, 300 g grote sjalotten, gepeld en fijngesneden, 560 g trostomaten, vel verwijderd, 5 eetlepels fijn gesneden selderijblad, 550 g Chinese blikvruchten.
Bereiding: Verwijder vel en vet van de kip, wrijf de stukken in met zout en peper, leg ze naast elkaar in een schaal en giet de sojasaus erover. Druk de knoflook door een knijper boven de stukken kip. Laat de kip afgedekt 12-24 uur marineren in de ijskast; draai de stukken nu en dan om. Neem ze uit de marinade en laat uitlekken. Verhit de olie in een ruime hapjespan. Bak hierin de stukken kip op half hoog vuur gedurende 10-12 minuten onder regelmatig keren. Neem ze uit de pan en bak in de achtergebleven olie de uien aan tot ze zacht worden. Voeg tomaten en selderij toe en bak dit onder regelmatig roeren 15 minuten tot een smeuïg mengsel is verkregen. Leg de kip op het uienmengsel, voeg de marinade toe, leg het deksel op de pan en stoof de kip 20 minuten op laag vuur. Neem het deksel van de pan en stoof de kip nog 20-30 minuten op vrij laag vuur, of tot een dikke saus is verkregen. Breng op smaak met zout en peper, voeg de uitgelekte Chinese vruchtenmix toe en 4-5 eetlepels van het vruchtenvocht. Laat in open pan nog 10 minuten meestoven. Dit gerecht eten Surinamers met gekookte witte rijst en snijboontjes. Erg lekker.



*Ketjap A is een ketjap geproduceerd door Vanka-Kawat. Het wordt verkocht in de karakteristieke witte vierkante boxen met een grote letter A er op. Het is ook in flessen te koop. Ketjap A is iets dunner dan de stroperige zoete ketjaps van de merken "Bango" en "ABC"
** Mixed pickles, gemengd tafelzuur wordt geproduceerd door Mee Chun Canning Co. in Hong Kong en bevat gember, sjalot, papaja, komkommer, wortel, azijn. suiker en zout.




Geen opmerkingen: