donderdag 4 februari 2016

Groenekoolstamppot uit Catalonië: Trinxat





Catalaanse stamppot. Lekker met aioli.

Wij noemen het stamppot, in Vlaanderen stoemp en in Frans en Spaans Catalonië Trinxat, wat precies hetzelfde betekent.

Mijn zus ontdekte het vorige week toen ze in Pyreneeën wandelde en dit gerecht at bij Au Chalet de la Calme in Font Romeu.




Ingrediënten:
1 groene kool
1 kg aardappelen (minder mag ook)
250 gr spekblokjes
plakjes ontbijtspek ter garnering
2 teentjes knoflook of meer naar smaak
extra vergine olijfolie
zout en peper
Eventueel voor erbij: aioli.

Bereiding:

  1. Maak de kool schoon en snijd hem in kleine stukjes. Kook de kool in kokend water met wat zout. Laat uitlekken.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook de aardappelen gaar. Giet de aardappelen af.
  3. Verwarm in een koekenpan een beetje olie en bak de knoflook en de spekblokjes tot ze bruin zijn. Haal ze er met een schuimspaan uit en zet apart.
  4. Stamp de kool en de aardappelen doorelkaar. Meng de stamppot door het achtergebleven vet in de koekenpan (of schep het vet door de stamppot). Meng de spekblokjes erdoor. Garneer met een paar plakjes uitgebakken ontbijtspek of bacon. Dit gaat goed in de magnetron tussen een dubbele laag dubbelgevouwen keukenpapier.
  5. Zet er een schaaltje aioli bij voor de liefhebbers - heel lekker.


En ook in Catalonië houden ze van opgebakken stamppot, en dan in de vorm van een tortilla.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen