zondag 4 september 2016

Koreaanse spicy 'kipnuggets' Kkanpunggi





Weer een lekker recept van Maang Chi uit Korea. Het zijn een hele trits ingrediënten, maar er zit niets vreemds tussen en alles is bij de buurtsuper verkrijgbaar. Bovendien staat hieronder haar video met een uitstekende Nederlandse ondertiteling, zodat je al kunt zien hoe je het moet maken. Ik kies voor de Italiaanse ondertiteling;zo leer ik simultaan Koreaans koken èn Italiaans.

Zet alle ingrediënten klaar: (voor 2 à 3 personen)

Kip:

ongeveer 250 gr kipfilet, in kleine hapklare stukjes gesneden
1/2 tl geraspte of fijngesneden gember
1 tl sojasaus
1/2 tl gemalen zwarte peper
---
1/2 cup (ruim 100 gr) aardappelzetmeel
1 eiwit (als je 500 gr kip gebruikt, neem dan 1 heel ei)

Pikante knoflook- en prei olie:

1/4 cup plantaardige of maisolie
1 el grove rode chilipepervlokken
1/2 cup in lange dunne sliertjes gesneden prei
4 tenen knoflook, door de helft gesneden


Groenten en smaakmakers:

1 verse groene chilipeper, van zaad ontdaan en in dune sliertjes gesneden
1 verse rode chilipeper, van zaad ontdaan en in dunne sliertjes gesneden
1 lente-uitje, in ringetjes gesneden
1/2 middelgrote ui, kleingesneden
3-4 kleine gedroogde rode chilipepers

Zoetzure saus (meng alle ingrediënten in een kommetje):

1 el sojasaus
2 el water
2 el rijstsiroop ssalyeot, te vervangen door suiker, honing, ahornsiroop of keukenstroop
1 el suiker
1 tl aardappelzetmeel

Olie:
1 cup spijsolie (druivenpit-, plantaardige-, of maisolie)
1 tl sesamolie

Verder nodig 3 koekenpannen, een grote van 30 cm, een middelgrote en een kleintje.


Bereiding:

De kip:

  • Doe de eerste 4 ingrediënten in een kom en meng goed, Laat 10 tot 20 minuten marineren.
  • Meng daarna het eiwit erdoor en het aardappelzetmeel. meng goed met je handen alsof het een bal deeg was.
De pikante knoflook- en prei olie:
  • Verwarm de kleinste pan met 1/4 cup spijsolie. Als de olie heet is draai je het vuur tot middelhoog en voeg je de knoflook en prei toe. Roer een paar minuten met een houten lepel tot de knoflook en de prei een gouden randje hebben en knapperig zijn. Leg de knoflook en de prei op een bordje.
  • Draai het vuur uit en doe de gedroogde pepervlokken in de hete olie. Roer en laat een paar minuten afkoelen. Zeef de olie.
Bak de kip:
  • Verhit 1 cup olie in de grootste koeken- of hapjespan op hoog vuur (ca. 180C). Draai het vuur lager tot middelhoog. Trek steeds stukjes kip uit de 'deegbal' kip en leg ze in de hete olie. Wanneer de onderkant van een kipstukje krokant en lichtbruin is, draai je het om. De stukjes plakken waarschijnlijk aan elkaar vast; haal ze uit elkaar met een tang of vuurvaste vingers. Draai de kipstukjes regelmatig tot ze aan alle kanten krokant zijn, in ongeveer 5 minuten. Ze hoeven niet donkerbruin te zijn, want zo worden ze nog een keer gebakken (zoals patat). Draai het vuur uit. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een vergiet. Laat de pan met de olie staan voor later gebruik.
Bak de groenten:
  • Verhit de middelgrote pan. Giet er de gezeefde peperolie in. Wanneer de olie heet is, voeg je de groenten en smaakmakers toe (zie boven bij de ingrediënten). Roer op middelhoog vuur tot de ui krokant begint te worden, dit duurt 2 tot 3 minuten. Voeg de zoetzure saus toe en roer 20 tot 30 seconden. Draai het vuur uit.
Bak de kip voor de tweede keer:
  • Verhit opnieuw de olie in de grootste pan en bak de kip nog een keer in ongeveer 3 tot 5 minuten, draai de stukjes regelmatig om tot ze krokant en goudbruin zijn. Doe ze in een vergiet.
  • Verhit opnieuw de gezeefde chili-olie met groenten in de middelgrote pan tot zeer heet. Voeg de kip toe, de apart gelegde gebakken prei en knoflook en een paar druppels sesamolie. Roer en meng tot alle kipstukjes bedekt zijn.
Echt heel anders en lekkerder dan kipnuggets! Het heeft ook wel iets van popcorn.


Klik hier voor de video










1 opmerking: