zaterdag 7 januari 2017

Griekse witte bonensoep fasolada
Ingrediënten:
500 g gedroogde limabonen (of cannellinibonen of witte bonen)
3 teentjes knoflook, 1 heel, 2 gesnipperd
1 laurierblad
1 kleine bleekselderijstengel
½ kleine ui
rood pepertje
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 wortels, schoongeraspt en in flinke stukken gesneden
400 g gehakte tomaten uit blik
50 g rode ui grof gehakt
30 g zeer grof gehakte bladpeterselie
15 g grof gehakt selderijblad
gedroogde oregano
olijfolie van goede kwaliteit, om erbij te serveren


Voorbereiding:
Zet de bonen onder een ruime laag koud water en laat een nachtje weken.
Bereiding:

  1. Giet de bonen af, spoel af en zet ze in een pan onder koud water. Breng aan de kook en schep het schuim eraf. Giet af en spoel nogmaals af. Veeg het schuim uit de pan en doe de bonen er dan in terug. Voeg 2 liter koud water, de hele knoflookteen, het laurierblad, het pepertje, de bleekselderijstengel en ½ ui toe. Laat met het deksel schuin op de pan ongeveer een uur pruttelen tot ze zacht zijn. Grotere bonen doen er wat langer over en je hebt hiervoor ook meer water nodig. Voeg tijdens de laatste 10 minuten van de kooktijd zout toe.
  2. Verhit intussen de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zacht en goudgeel. Voeg de gesnipperde knoflook en wortel toe, en voeg als je de knoflook begint te ruiken ook de tomaten en de oregano toe. Breng op smaak met zout en peper. Spoel het tomatenblik om met ongeveer 125 ml water en giet dat in de pan. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten sudderen.(Je kunt er ook voor kiezen om deze ingrediënten niet eerst aan te fruiten mmar gelijk door de bonen te doen).
  3. Giet de bonen als ze klaar zijn met kookvocht, maar zonder het pepertje, de laurier e.d.,  bij de tomatensaus. Laat 10 minuten pruttelen en voeg een beetje water toe als het geheel te dik is. Schep in kommen, bestrooi met peterselie en selderij, besprenkel met olijfolie, maal er wat peper over en dien op. Sommige Grieken roeren er azijn door.


Was best smakelijk.

Recept gebaseerd op een recept van Tessa Kiros e.v.a.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten