zaterdag 17 juni 2017

Saté van speklapjes met ketjap manis en knoflook





Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en heel lekker deze saté van speklapjes.

Ingrediënten:
  • 500 g speklapjes
  • 3 eetlepels ketjap manis, bijv. Ketjap A*
  • 4 teentjes knoflook, geperst

Marineren:
Snijd de speklapjes in blokjes. Roer de ketjap en knoflook door elkaar en schep om met de vleesblokjes. Breng op smaak met peper en zout en laat minstens 1 uur marineren.

Bereiding:
Rijg het vlees aan pennen of satéprikkers. Rooster de saté boven hete kolen of onder de ovengrill.

Satésaus:
Maak eventueel een satésaus door 300 gram pindakaas met 1 theelepel sambal oelek,1 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels citroensap te verwarmen.


Er zijn verschillende soorten ketjap en ook elke ketjap manis heeft zijn eigen smaak. Ketjap A is een zoete ketjap, maar minder zoet dan bijvoorbeeld de ketjap van de merken "Bango" of "ABC". Het wordt verkocht in de karakteristieke witte vierkante boxen met een grote letter A er op.  Voor het bbqen is een wat minder zoete ketjap zoals ketjap A beter geschikt. Omdat er minder suiker in deze ketjap is gebruikt zal hij ook minder snel karamelliseren en daardoor minder snel verbranden. Voor het marineren van sateh is ketjap A beter geschikt, want het vlees zal tijdens het grillen minder snel te donker worden dan met een zoetere dikkere ketjap.(bron Indonesisch culinair)

Recepten uit

Geen opmerkingen: