maandag 26 juni 2017

Thais kippengehakt in slablad (Larb Gai)







Weer een recept van de mooie Lorraine Pascale. Lorraine is geboren op de Caraïbische eilanden, werd kort na haar geboorte afgestaan aan Engelse, blanke pleegouders die scheidden toen ze drie was. Ze bleef bij haar moeder die ziek werd en geestelijk in de war was toen Pascale zeven was. Daarna werd ze ondergebracht bij verschillende geschikte en ongeschikte pleegouders.Op haar 16e werd ze ontdekt als fotomodel, ze stond op de cover van Elle en ze was een van de Bond girls. Ze vond dat ze toch een serieuzer vak voor de toekomst moest kiezen en ze leerde voor automonteur! Dat was het toch niet helemaal en ze ging naar de kook en wijnschool waar ze haar diploma haalde. Na verschillende stages in Londense restaurants begon ze haar eigen cake bakkerij en leverde ze 1000 kerstcakes aan het warenhuis Selfridges. Sindsdien zijn er heel wat kookboeken van haar verschenen en heeft ze haar eigen TV programma's op de BBC. Dit recept komt uit de serie How to be a better cook.


Ingrediënten
1 el zonnebloemolie
2 st grote kipfilets (ongeveer 225g  elk), gehakt in een keukenmachine
zeezout en  zwarte peper
2 eetlepels vissaus
1 limoen , alleen het sap
1 tl suiker of lichte basterdsuiker 
3 bosuitjes , fijngesneden
¼ komkommer , fijngesneden
1-2 rode pepers , fijn gesneden, zaden verwijderd indien gewenst
1 cm / ½ in cm verse gemberwortel , fijngehakt
½ bosje koriander , bladeren en stengels grof gehakt (ongeveer 2 el)
½ bosje munt , alleen de blaadjes, gescheurd
1 handvol gezouten (maar niet geroosterde) pinda's (ongeveer 50 g)
12 knapperige slabladen (liefst komvormige bladen ijsbergsla)


Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg het gehakte kippenvlees met zout en peper toe en bak 4-5 minuten al roerend regelmatig en zorg dat de stukjes niet aan elkaar plakken, tot het gehakt wit ziet. Snij een stuk open om te controleren of het gaar is en doe de kip in een vergiet boven een kom. Laat 5 minuten uitlekken en afkoelen. 
  2. Giet de vissaus en limoensap in een grote kom en roer de suiker totdat ze oplost. Voeg de lente-uitjes, komkommer, rode peper, gember, koriander, alles behalve een handjevol van de muntblaadjes en de pinda's en roer alles goed door elkaar. Meng de kip erdoor.  Proef en controleer of er nog een beetje van het een of ander door moet om het naar je smaak te krijgen.
  3. Schik drie slabladeren op elk van de vier borden en schep een paar lepels van het mengsel in elk. Garneer met de resterende muntblaadjes. Vouw de sla dicht en eet met je handen.


Geen opmerkingen: