zaterdag 5 mei 2018

Italiaanse Bonensalade met Tonijn uit blik voor Onderweg


Wanneer mijn zus weer terug naar huis, naar Frankrijk gaat, sta ik altijd vroeg op om haar uit te zakken. Nee, niet uit te zwaaien (dat doe ik ook) maar uitzakken.
Als jonge Gooise meisjes leerden wij dit woord in de contreien van Oosterhout, Dongen en Gilze-Rijen en het heeft zich onuitroeibaar in onze vocabulaire genesteld.

(uitzakken , uitzakke , het ’s morgens vroeg klaarmaken van boterhammen voor hen die gaan werken , in de mjiste huishouwes hadde ze vruger mjeer dan ’n uur nwôôdig om uit te zakke = in de meeste huishoudens hadden ze vroeger meer dan ’n uur nodig om de boterhammen klaar te maken voor degenen die gingen werkenBron: Melis, A. van (2011) Bikse Praot. Prinsenbeeks Dialectwoordenboek. Prinsenbeek: Heemkundekring ‘Op de Beek’

De ochtend van haar vertrek zakte (potte ik?) ik haar dus slaapdronken uit met deze bonen+tonijn-uit-blik salade. Later zei ze: "wat was dat lekker, het heeft me heerlijk gesmaakt op een Aire de repos langs de route du Soleil, waar ze ook nog eens lekkere koffie hadden".

Nou weet ik niet meer precies hoe ik het maakte, ik doe meestal maar wat, maar het zal ongeveer zo geweest zijn:


Ingrediënten:
Cannellini bonen uit blik (of witte boontjes uit een pot) 
Tonijn (bijv. Rio Mare) uit blik
Rode ui, gesnipperd of in heel dunne halve maantjes gesneden
Stengel bleekselderij, gesneden in halvemaantjes
3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn  (of citroensap)
zout en peper


Bereiding:
Doe de bonen in een zeef en spoel ze af onder de kraan.
Laat de tonijn in olie uitlekken.
Meng alles door elkaar.

Ik denk dat ik ongeveer op een blik bonen de helft aan gewicht tonijn neem.

Bonne route!

1 opmerking:

  1. En als je klaar bent met het uitzakken moet je het aanrecht schoonmaken met 'nun opneemvod. Ze verkopen ook salades bij de benzinestations langs de autoroute, maar die zijn niet gepiest en toch nat en lang niet zo lekker als deze.

    BeantwoordenVerwijderen