dinsdag 22 januari 2019

Vlees met Kweeperen uit Kreta






Kweeperen liggen nu volop bij de ‘Turkse’ winkels. Dat herinnerde mij aan dit gerecht dat ik ooit op Kreta at.

Ingrediënten voor 6 personen:
1 kg mager varkens- of kalfsvlees, in stukjes gesneden
1 kg kweeperen
1/4 kopje olijfolie
1 el kruidnagel
1 kopje rode wijn
1 kaneelstokje
7 kleine uien
Zout
1 eetlepel honing of suiker

Bereiding:

  1. Verhit 4-5 eetlepels olijfolie in een diepe bakpan of een ondiepe braadpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees er met een schuimspaan uit. Druk de kruidnagels in de uien en doe ze in dezelfde pan.
  2. Doe het vlees opnieuw in de pan en voeg de wijn toe. Voeg kaneel en zout toe. Bak het 5 minuten bij een gemiddelde temperatuur en giet er daarna 1 kopje water bij. Bedek de pan en smoor het eten 30-40 minuten tot het vlees en de uien halfgaar zijn. Voeg er zonodig een beetje water bij.
  3. Schil de kweeperen en snij ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snij ieder partje overdwars door. Bak de kweeperen in de overige olijfolie totdat ze aan alle kanten goudbruin zijn.
  4. Verwarm de oven op 180C. Doe het vlees, de kweeperen en de uien in een vuurvaste of aardewerken schaal. Bestrooi de kweeperen met de helft van de suiker of honing. Giet de saus erover en bestrooi met de overige suiker.
  5. Bedek met aluminiumfolie of met een deksel en braad in de oven 30-40 minuten, totdat de kweeperen zacht worden en aan de bovenkant karameliseren. Bestrijk tijdens het braden het vlees en de kweeperen regelmatig met de saus zodat deze niet uitdrogen. Serveer het eten warm.


Recept uit de Kretenzische keuken voor iedereen. (Aangeschaft op Kreta).









Geen opmerkingen: