woensdag 9 januari 2019

Aubergines met Kikkererwten, Walnoten en Dadels




Diana Henry is een van mijn favoriete koks en kookboekenschrijvers. Niet ingewikkeld, wel creatief. Dit recept komt uit haar boek Simpel.


Ingrediënten voor 4 personen:
3 aubergines, 750 g in totaal
3 middelgrote uien
6 el milde olijfolie
3 tl komijnpoeder
2 tl aleppopeper (of andere milde chilipeper zoals pul biber, Turkse winkel)
De saus:
50 ml tahina
50 ml extra vergine olijfolie
1 grote teen knoflook, fijngewreven of geraspt
4 el Griekse yoghurt
sap van ½ citroen
citroensap
Laatste hand:
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
½ bosje koriander, fijngehakt
1½ el dadelstroop
5 dikke, kleverige dadels, bijv. medjool, ontpit en fijngehakt
15 g walnoten in stukjes, geroosterd

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 200°C. Snijd de aubergines horizontaal in plakken van ± 2 cm dik en halveer de grootste plakken. Halveer de uien en snijd ze in halfronde plakken. Doe aubergines en uien in een braadslee, besprenkel met 5 el milde olijfolie en voeg de komijn, aleppopeper en wat zout en peper toe. Meng, zet 45 min. in de oven en schep om; de aubergines slinken sterk.
  2. Pureer met een staafmixer de tahin, olijfolie, knoflook, yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak met 50 ml water. De massa moet de consistentie van dikke room krijgen. Als de dressing te dik wordt, voeg je wat extra water toe, breng opnieuw op smaak met zout en peper
  3. Wacht tot de aubergines bijna gaar zijn. Verhit de laatste el gewone olijfolie in een koekenpan en verhit de kikkererwten. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap en schep alles in een brede, ondiepe kom. Schep de koriander door de aubergines en schep ze op de kikkererwten. Bedruppel het gerecht met de dressing en daarna met de dadelstroop. Bestrooi alles met dadels en walnoten en serveer.




Andere lekkere recepten van Diana Henry:
Karbonade met mosterd en kappertjes
Gehaktballetjes met tomaat, olijven en mozzarella
Bonen en Champignons uit de oven met knoflookcrème 
Tonijntapenade met kwarteleitjes
Spitskool met witte bonen en chorizo
Tonijntapenade met kwarteleitjes



1 opmerking:

Anoniem zei

Jaaaaaa, lekker!!!!!!!!! Oh wat heb ik hier nu al trek in! Ik zet het op mijn lijstje voor aanstaande vrijdag, voor die dag had ik nog niets gepland. Dank voor de inspiratie! (Denk dat ik nog een paar kleine tomaatjes mee rooster in de oven). Groet NIcolet