maandag 20 januari 2020

Pasta alla Gricia met Spek, Peper en Pecorino







Minimalistische pasta, daar houd ik eigenlijk het meest van. Pasta met maar een paar ingrediënten, zoals aglio olio en peperoncino (knoflook, olijfolie en pepertjes), cacio e pepe (kaas en peper) en deze pasta alla gricia: pasta met spek en kaas. En dat is niet zo maar een willekeurige pasta koken, een pakje spekjes uitbakken en geraspte kaas erover. Nee, je maakt het met de beste ingrediënten en con amore.

We nemen rigatoni of tonnarelli, pasta met een ruw en onregelmatig oppervlak waaraan de de saus blijft 'hangen'.
Dan de lekkerste pecorino en het kinnebakspek, de guancale.






Op het pak staat 14 minuten koken of 2 x 7 minuten koken.
Deze pasta is ideaal voor restaurants. Is perfect voor een 'dubbele bereiding' , met de tweede bereiding in de koekenpan. omdat de pasta altijd al dente blijft, dankzij de speciale tarwe en het langzame productieproces.




Ingrediënten voor 4 personen
225 g  guanciale (kinnebakspek) aan een stuk, of anders pancetta
1 eetlepel  extra vierge olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
340 gram rigatoni
60 gram fijngeraspte Pecorino Romano-kaas, plus meer om te serveren

Bereiding:
1.
Gebruik een scherp koksmes, snijd de guanciale in reepjes

2.
Verhit de olie in een grote koekenpan van 30 cm roestvrij staal op middelhoog vuur tot het glinstert. Voeg guanciale toe en bak, af en toe roerend, tot het vet is gesmolten en guanciale goudbruin en knapperig is, ongeveer 15 minuten. Leg de guanciale op een bord met een spaan; zet opzij. Zet het vuur laag en strooi ongeveer 1 theelepel versgemalen zwarte peper in het gesmolten guanciale vet tot de peper schuimt en aromatisch is, ongeveer 1 minuut. Haal de pan van het vuur.

3.
Breng ondertussen in een grote pan water en  zout aan de kook op hoog vuur zodat de pasta onderstaat, maar niet te veel, want het water moet het liefst een beetje 'melig'worden.  Zet een vergiet in een grote kom in de gootsteen. Voegde  rigatoni toe aan water en kook al roerend tijdens de eerste minuut om te voorkomen dat pasta blijft plakken.

4.
Zodra de pasta de helft van de bereidingstijd heeft gekookt, giet je 2 kopjes (475 ml) zetmeelrijk pastawater in de koekenpan. Zet de koekenpan weer op hoog vuur en breng aan de kook, schud de pan om het pastawater te emulgeren met het vet van de guanciale.

5.
Giet de pasta af in het klaarstaande vergiet en breng je de pasta over in de koekenpan (de pasta is op dit moment nog niet klaar, maar gaart verder in de koekenpan); bewaar het pastawater.
Beweeg de koekenpan met de rigatoni constant en voorzichtig roerend met een lepel of siliconen spatel, zodat het gelijkmatig gaart en dat de saus geëmulgeerd blijft, totdat de pasta al dente is en de saus is ingedikt, 6 tot 8 minuten. Als de saus te veel inkookt voordat de pasta klaar is, voeg dan scheutsgewijs pastawater toe aan de koekenpan in stappen van 1/4 kopje. Doe de guanciale erbij en meng voorzichtig door de pasta.

7.
Haal van het vuur, voeg de helft van de geraspte Pecorino Romano toe en gooi om of roer snel door zodat het mengt. Zodra de kaas volledig in de saus is geëmulgeerd, voeg je de resterende Pecorino Romano toe en schud de pan of roer nogmaals om te mengen. Pas de dikte van de saus indien nodig aan met meer pastawater. Breng zo nodig nodig op smaak met peper en zout. Serveer meteen en zet meer kaas op tafel.



Geen opmerkingen: