dinsdag 14 januari 2020

Zalm met Honing-Sojasaus van de Bakplaat



Gemaakt voor een persoon (zonder asperges)



De afgelopen maanden heb ik, na het lezen van het enthousiasme waarmee Melissa Clark in de New York Times over sheet-pans schrijft, vele bakblik recepten gemaakt, ook met het idee in het achterhoofd om een paar recepten paraat te hebben voor het geval ik veel eters zou krijgen van wie ik de smaken niet ken.  Je kunt het bezien als een eenpans maaltijd die je in plaats van in de pan op een bakblik mikt - het bespaart tijd - je hebt weinig afwas en je hebt geen zware braadpan nodig. Leg de proteïne (zoals zalm, kip, worstjes, garnalen of een mix) op het blik, voeg  verschillende groenten, vetstof en de kruiden/specerijen toe en rooster ze in de oven  goudbruin. Zo is er voor iedereen wel iets lekkers bij. De ingrediënten moeten wel ongeveer gelijk gaar zijn, dus een kip moet in kleinere stukken verdeeld worden, of de groenten moeten later toegevoegd worden. Of je moet twee kleine bakblikken nemen, wat ze in de US quarter-sheets noemen.


Maar let op. Je moet een bakplaat hebben die groot genoeg is om alle ingrediënten in een enkele laag te leggen. Als ze op elkaar liggen dan worden de ingrediënten die onderop liggen gestoomd in plaats van gebakken en is de bereidingstijd ook langer. Als je granen onderop hebt liggen, - bij een vegetarische schotel -  dan valt het wel mee.

Mijn geleerde les: je kunt niet rücklichtlos een recept verdubbelen zonder een dubbelgrote bakplaat te nemen.

Het volgende recept komt uit het boek De snelle bakplaat van Rukmini Iyer, een kerstcadeau van de zoon en schoondochter van mijn zus:


Ingrediënten:

  • 200 g bimi
  • 125 g aspergetips
  • 200 g sugarsnaps
  • 200 g diepvriesdoperwten
  • 1 eetlepel sesamolie
  • snelkooknoedels of rijst, voor erbij (optioneel)

Voor de zalm

  • 4 zalmfilets
  • ½ eetlepel sojasaus van goede kwaliteit
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ eetlepel honing

Voor de dressing

  • 6 cm verse gember, geraspt
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • handvol pinda's, grof gehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes


Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 °C.

  1. Doe de bimi in een grote kom en giet hier een volle waterkoker kokend water overheen. Laat dit 1 minuut staan en giet af.
  2. Meng de bimi, asperges, sugarsnaps, doperwten, 1 theelepel zeezout en de sesamolie in een ovenschaal en leg de zalmfilets tussen de groenten. Roer ondertussen de sojasaus, sesamolie en honing door elkaar en sprenkel over de zalmfilets. Zet 20-25 minuten in de oven, tot de zalm gaar is.
  3. Roer ondertussen de gemberrasp, het limoensap, de sesamolie en de lente-uitjes door elkaar. Giet zodra de zalm gaar is de dressing over de groenten. Strooi de grof gehakte pinda's en chilipeper over het geheel. Proef en voeg indien nodig wat extra limoensap en zout toe. Dien heet op.

Geen opmerkingen: