dinsdag 11 februari 2020

Pittige Bonenstew met groene groente





De eerste kikkererwtenstew van Alison Roman van de New York Times ging viral, het recept stond zelfs in de Allerhande. Nu heeft ze een tweede stew (stoo, st2 - Amerikanen houden van shortcuts), dus St2.2.
De  cima di rapa ( broccoli rabe, friarielli, broccoletti, rapini kocht ik bij Sligro en op de markt heb ik ze ook gezien. Anders neem je andere groente zoals boerenkool. Voor de rest komen de ingrediënten uit de voorraad.


Cima di rapa
In plaats van alleen witte bonen gebruikte ik dit zakje van Xenos met gemengde bonen en granen. 
Met alleen witte bonen zou het beslist smeuïger geworden zijn.



Ingrediënten;

  • 1 grote bos of 2 kleinere cima di rapa, gerist en de stelen apart. Of raapstelen, boerenkool, snijbiet (De stew is heel vergevingsgezind, zegt ze).
  • 2 el olijfolie plus extra voor later
  • 4 knoflooktenen, in dunne plakjes
  • 1 rode of witte ui, in dunne plakken
  • zout en peper
  • 2-3 el harissa of tomatenpuree
  • rode pepervlokken (optioneel)
  • 3 blikken witte bonen zoals cannellini, boterbonen, reuze bonen of een mix, afgespoeld en uitgelekt.
  • 1 liter groente- of kippenbouillon of water
Garnering (alles of een keuze)
  • 1 ingemaakte citroen, of een halve citroen voor het sap
  • 100 gram feta of een andere zoutige kaas, zoals verkruimelde pecorino
  • peterselie of koriander. blaadjes en zachte stelen
  • gebakken of gekookte eieren (optioneel)

Bereiding:
  1. Scheur de geritste bladeren van de cime di rapa, of raapstelen, boerenkool, snijbiet en zet apart. Snijd de stelen in stukjes van een halve cm. Zet apart.
  2. Verhit ruim olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg knoflook en ui, zout en peper toe en bak, af en toe roerend, tot lichtbruin aan de randjes, 4 tot 6 minuten.
  3. Doe de harissa erbij (of tomatenpasta met een beetje rode peper) meng door de olie en roer tot de harissa een steenrode kleur heeft, de suikers beginnen te karameliseren  en de olie mooi oranje kleurt, ongeveer 2 minuten.
  4. Doe de bonen erbij, zout en peper. Gebruik een houten lepel of een spatel, plet wat bonen voor een crèmige textuur. (Hier kan je stoppen als je de bonen als bijgerecht wilt eten).
  5. Giet de bouillon erbij en de stukjes groentestelen, proef op zout en peper, laat het pruttelen tot de gewenste dikte (korter voor een soep, langer voor een dikkere stew), 15 tot 20 minuten.
  6. Doe het blad van de groente erbij en de ingemaakte citroen (heel lekker hierbij) of citroensap en roer tot de groente slinkt. Proef nogmaals op zout, peper en rode pepervlokken als je het pittiger wilt.
  7. Serveer met feta of andere kaas, en peterselie, en eieren als je wilt.
  8. Giet er een sliertje olijfolie over.





Geen opmerkingen: