zondag 2 oktober 2011

Lekker taartje met geitenkaas en gekaramelliseerde knoflook

Naar een recept van Yotam Otolenghi
Ingrediënten voor 6 personen:
375 g roomboterbladerdeeg
3 middelgrote bollen knoflook
1 el olijfolie en 1 dessertlepel balsamico-azijn
1 afgestreken el suiker
1 dessertlepel gehakte rozemarijn
1 dessertlepel gehakte tijm
120 g zachte, romige geitenkaas
120 g harde geiten- of schapenkaas
2 scharreleieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche

 

Bereiding: 
  1. Bekleed een springvorm van 28 cm doorsnede met bakpapier. Schik daarin het bladerdeeg - als het in plakjes is - plak de randjes dan zo goed mogelijk met water aan elkaar en snijd de bovenrand bij. Zet hem twintig minuten in het vriesvak. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg folie en bakknikkers of oude bonen (ik gebruik mijn oude centen en stuivers) op het deeg en bak de taartbodem 20 minuten. Haal het folie weg en bak nog 5 à 10 minuten tot het deeg goudbruin is. 
  3. Haal de teentjes knoflook los en pel ze.  Doe ze in een pan en overgiet ze met water tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet de knoflook af.
  4. Doe een lepel olijfolie in de pan en bak de knoflookteentjes daarin 2 minuten op hoog vuur. Voeg de balsamico toe, 2 dl water en de lepel suiker, laat zachtjes stoven. Voeg na tien minuten de rozemarijn, de tijm en een snufje zout toe, laat nog tien minuten stoven. De vloeistof moet tot stroperig zijn ingekookt.
  5. Verkruimel de beide soorten kaas. Strooi ze over de gebakken taartbodem.
  6. Schep de knoflook met de stroop er overheen.
  7. Klop de twee soorten room en de eieren met wat zout en peper door elkaar en giet dat over de taart.
  8. Zet de oven op 160 graden en bak de taart nog een minuut of veertig, tot de bovenkant goudbruin is. Laat hem op een rooster wat afkoelen.
De taart kan warm of lauwwarm gegeten worden. Hij kan makkelijk weer opgewarmd worden en wint zelfs iets aan smaak door hem te laten staan (dus je kan hem een dag van tevoren maken).

Ik heb de taart in een springvorm van 18 cm met 4 plakjes bladerdeeg gemaakt. Verder heb ik ongeveer 3/4 van de ingrediënten gebruikt en maar 1 ei. Hij is niet bepaald koolhydraatarm - bladerdeeg = 16 kh per plakje - maar wel heel erg lekker.
Gemaakt met crottins de chèvre en pecorino.

 Recept stond in de NRC

Geen opmerkingen: