vrijdag 28 december 2012

Foie gras met zoetzure peer-wijncompote



Leven als eend of gans in Frankrijk. Ontstressen, lekker doen waar je zin in hebt in het bij de Nederlanders zo geliefde Dordogne, temidden van de prachtige natuur van de Perigord, en overnachten in een eeuwenoude 'Mas'. Het eten is vers van het land. zoals de heerlijke vijgen en als extra snack ligt er biologische mais.
Tegen het eind van je eenden- of ganzenleven wordt je nog even goed vetgemest, zoals alle eenden die de Middellandse zee oversteken om de winter te ontvluchten, extra veel eten om een vervette lever te krijgen.
Nee, het zijn beslist geen plofeenden of kiloknallers.




Ingrediënten:
1 foie gras
500 gr stoofperen
2 el basamico
1 el wittewijnazijn
80 gr suiker
3 kruidnagels
peperkorrels
1 sjalot
verse gember
nootmuskaat
citroen
100 ml rode wijn
desgewenst grof zeezout


Bereiding:

  1. Schil de peren en snijd ze in stukjes.
  2. Kook de balsamico en de azijn in 80 gr suiker.
  3. Voeg als de suiker begint te karamelliseren 3 kruidnagels, enkele peperkorrels, de gesnipperde sjalot, wat geraspte verse gember, nootmuskaat en 2 stukjes citroenschil toe. Laat 2-3 minuten inkoken.
  4. Voeg de peren toe, roer door en kook ze ca. 2 minuten mee. Voeg het sap van 1/2 citroen en de wijn toe.Dek af met een stuk bakpapier en stoof de peren 40-45 minuten.
  5. Laat de compote afkoelen en serveer hem bij de gesneden eendenlever. Maak indien gewenst af met wat grof zout.


Glaasje Monbazillac erbij.

Recept uit La Cucina Italiana. Was lekker. 
Het recept van vorig jaar Foie gras met met kruidkoek, was ook lekker.

Geen opmerkingen: