zondag 30 december 2012

Vis uit Sri Lanka


Helemaal rechts zit Maria, verder haar broer Marcus en haar schoonzuster die voor de ingang van de keuken zit.. Maria heeft drie kinderen die ze alleen moet grootbrengen. Maria verdient de kost met haar kledingverkoop langs het strand. Wij, dat wil zeggen mijn zus Clementine, ik en nog een bevriend stel hadden onszelf uitgenodigd. Zo leerden wij de echte Singalese keuken kennen en zij kon er een centje bijverdienen.

De koraalvis, salade, sardines in pikante saus, dahl, wortelen en rijst.

Behalve de dahl  die we bij ze aten, was er onder andere ook gebakken koraalvis. Maria´s broer Marcus, die visser is, bracht ons naar de markt vlak bij hun huis, waar hij de vis uitzocht.Het recept is eenvoudig:
Maak een marinade van kurkuma, limoen en rode peper. Snij de vis in plakken en laat de marinade 10 minuten intrekken samen met een paar kerriebladen. Bak de plakken in de hete kokosolie tot ze donkerbruin zijn. Zij bakken ze tot ze behoorlijk hard zijn. Doe er nog wat limoen over.

Probeer nou maar eens in Nederland van die grote plakken vis te krijgen, zelfs bij de horeca groothandel niet. Alleen maar filets. De mensen zijn zeker bang voor graten. Uiteindelijk heb ik een kleine bonito gekocht:


Het recept van de sardines in pikante saus volgt nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten