vrijdag 2 oktober 2015

Tosti kroket


Ook handig voor expats om mee te nemen, behalve drop en stroopwafels. Kant en klare ragout in blik om kroketten en bitterballen te maken. Nog makkelijker: tussen twee boterhammen; ragout met een krokant korstje, maar minder vet.
Benodigd:
1 blikje Amsterdam croquetten
boterhammen
contactgrill of tosti-apparaat

Bereiding:
Doe een flinke lepel ragout op een boterham en smeer uit tot een dikke laag, laat de randjes vrij. Leg de tweede boterham erop en gril ze.




De smaak? Ouderwets goed. Weer wennen zonder smaakversterkers.

Aanleiding was dit bericht uit Foodlog:
Denise Karsten runt een fabriek. Ze maakt in een bedrijfspand in Edam soepen, sauzen en ragout. Haar opa begon er al mee, in 1923. Na de oorlog waren conserven helemaal in. Er waren immers nog bijna geen koelkasten, en inblikken was een manier om voedsel lang houdbaar en gemakkelijk transporteerbaar te maken. Opa Karsten maakte ragout en was al innovatief bezig. Hij bedacht een manier om 'ragoutstaven' in te blikken, zodat mensen gemakkelijk zelf kroketten konden maken. Alleen het blikje openen, de ragoutstaafjes - als een rolletje croissantdeeg - afrollen, door eiwit en paneer halen en frituren. Eenvoudiger kon het niet. Zo bedacht opa het merk Bi(tterballen) Cro(quetten).

Door de jaren heen verschoof de aandacht van de eigen, pure ragout naar het maken van huismerkproducten. Supermarktinkopers wilden soepen en ragouts die 'net zo smaken als Unox'. Maar ze moesten ook een tikkie goedkoper zijn. Dat zorgde niet alleen voor prijsdruk, maar, zo vertelt Denise, ook voor creativiteit. Want hoe maak je een smaak na? Dat kan alleen maar door heel veel van smaken te weten en heel veel te experimenteren. Denise studeerde levensmiddelen-technologie. Ze leerde zichzelf goed proeven. Dat deed ze in de praktijk: hoe smaakt bijvoorbeeld nootmuskaat? met een natte vinger opdeppen en proeven maar. Daar leerde ze veel van, in een tijd dat dat eigenlijk verloren moeite leek. Concurrenten gebruikten immers smaakversterkers. 
Ze verzon een nieuwe toepassing. Geen paneermeel of frituurpan meer nodig. De 'Amsterdam Croquetten' zijn ook bedoeld voor op brood. Denise bedacht de crosty, een cro(quet)(to)sty. Je hebt er niet meer voor nodig dan twee boterhammen, een blikje Amsterdam Croquetten en een tafelgrill of tosti-ijzer.


Inmiddels komt Denise's expertise weer uitstekend van pas. Smaakversterkers zijn uit. Pure, echte smaken zijn in. Laat Bicro daar nu juist alles van af weten. Niet alleen door de diepte-investering die Denise deed in de smaak van kruiden en specerijen. Maar ook de manier waarop Bicro werkt. Veel concurrenten kopen bijvoorbeeld hun vlees al gekookt in. Bicro koopt vers vlees en snijdt dat zelf. De groenten en kruiden zijn vers of diepvries. Alle ingrediënten voor een soep of ragout worden in dezelfde ketel bereid. Dat betekent niet alleen dat alle smaak in het product blijft, maar ook dat er veel minder energie nodig is om producten op te warmen of juist terug te koelen. 

Denise besloot dat Bicro de sprong voorwaarts moest wagen en ging uit van haar kracht: smaak, goede grondstoffen, de juiste machines en state-of-the-art kennis van conserven maken. Ze ontwikkelde de 'korstloze kroket': een dikke, smaakrijke kroketvulling. "Geen snack, maar echt eten", zegt ze. Gemaakt op smaak, met 14% mager vers rundvlees, een roux met roomboter en tarwebloem, kruiden en lekker veel peterselie.

Ik mocht proeven en Denise at zelf ook mee. Je ziet de stukjes vlees en het groen van de peterselie. De stevige vulling heeft een mooie glans en loopt bij het verwarmen niet uit. De gegrillde boterhammetjes happen krokanter weg dan een traditioneel korstje. Mijn oordeel: een crosty is gewoon lekker. Het is de kroketvernieuwing van het jaar: zonder korst, zonder frituur en zonder vieze vingers vanwege de knapperige boterhammen. 


Het etiket. Klik erop als je de kleine lettertjes wilt lezen.

2 opmerkingen:

Clementine zei

Antwoord van een expat : misschien wel handig voor mij om mee te nemen naar Frankrijk voor het Sinterklaasfeest ! Zijn die blikjes overal te koop ?

Jannie zei

Ik zag ze bij AH, bij de ragouts.