dinsdag 29 september 2015

Catalaanse kip met garnalenDeze zondagse maaltijd van kip en kreeft, Pollastre amb llagosta, is een klassieker uit de omgeving van Gerona. De combinatie vlees en vis ´mar y muntanya´ is typisch voor de Catalaanse keuken. De specerijen zijn weer een erfenis uit de Arabische keuken. Toen ik in Spanje woonde en de Middellandse zee nog niet zo leeggevist was, was kip erg duur en werd  de schotel ‘verdund’ met goedkopere ingrediënten uit de zee zoals kreeft. Kreeft  met mayo werd in strandtentjes gegeten.  In plaats van kip kan je ook konijn gebruiken. En voor de kreeft neem je grote garnalen.

Ingrediënten:
4 kippenbouten, of een hele kip in stukken
1 kreeft van 450 gram, of 2 a 3 grote garnalen per persoon
1 dessertlepel meel
3 el olijfolie
2 el reuzel

Voor het sofregit en de saus:
1 ui
1 knoflookteen
3 rijpe tomaten
1 kruidenbuiltje (laurier, tijm, etc.)
peper en zout
1/2 tl suiker
1 kaneelstokje
1 kop water of bouillon
1 kop witte wijn (eigenlijk rancio wijn, maar dat is hier niet te krijgen)
1/4 kop eau de vie of brandy

Voor de picada:
15 geroosterde hazelnoten
15 geroosterde amandelen
1 el gehakte peterselie
een paar draadjes saffraan
20 gr pure chocolade

Bereiding:

  1. Snijd de kip en de kreeft in stukken/maak de garnalen schoon. Zet apart.
  2. Pel en hak de ui, de knoflook en de tomaten. Zet apart.
  3. Bestrooi de kip met zout en peper en bak de stukken in enkele minuten goudbruin op middelhoog vuur in de olie met de reuzel. Zet apart.
  4. Voeg de olie en de knoflook toe, bak zachtjes 3 of 4 minuten op laag vuur, voeg de tomaten toe, de kruiden, anderhalf lepeltje zout en een half lepeltje suiker om de tomaten zoeter te maken. Kook 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg het kaneelstokje, de wijn en de eau de vie toe en laat het afgedekt 5 minuten sudderen. Voeg een kop water of bouillon en een lepeltje meel toe om de saus wat dikker te maken,.
  5. Bak in een koekenpan met 1 of 2 el olie de stukken kreeft of de grote garnalen een paar minuten op hoog vuur. Doe de inhoud bij de pan, samen met de stukken kip.
  6. Maak de picada: vijzel en wrijf alle ingrediënten voor de picada fijn, of gebruik een keukenmachine. Meng met een beetje van de saus en giet het bij de kip.
  7. Laat alles op 20 tot 25 minuten op zacht vuur sudderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten