zaterdag 21 november 2015

Hartige blauwe cheesecake van Ottolenghi


Tip 1.
Dit recept levert meer zoetzure bieten dan nodig. Bewaar het restant in de koelkast om bij gegrilde vis te serveren.
Je kunt het bietenrecept ook overslaan door bijvoorbeeld een potje Hak zoetzure rode bietensticks naar oud-Hollands recept aan te schaffen.


Ingrediënten voor de zoetzure bietjes:
3 rauwe bieten (ca. 670 g, schil schoongemaakt)
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 laurierblad
10 takjes tijm
½ tl zwarte peperkorrels
50 g fijne kristalsuiker
500 ml rodewijnazijn
1 el zout
800 ml kraanwater

Taartbodem:
40 g koude boter in blokjes
50 g pompoenpitten, geroosterd
5 digestive biscuits (75 gr.) verkruimeld
1 tl zout
40 g grofgeraspte Parmezaanse kaas
20 g boter, gesmolten om de vormpjes mee in te vetten

Kaasvulling:
20 gr boter
1 prei, middelgroot, schoongemaakt en in ringen gesneden (125 gr)
360 gr verse roomkaas 
170 gr crème fraîche
80 ml slagroom
2 tenen knoflook, fijngehakt
20 g bieslook, fijngeknipt
1 el fijngesneden basilicum 
100 g Blue Stilton (verkruimeld) of een mix van 75 gr Roquefort en 25 gr gorgonzola
4 eieren, losgeklopt

Garnering:
40 g vloeibare honing
30 g hazelnoten (geroosterd en licht gekneusd)
15 g basilicumcress of gewoon basilicumblad

Keukengerei
4 ramequins of éénpersoonspannetjes van 12 cm diameter of een grote cakevorm.


Bereiding bieten:
  1. Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.
  2. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. 
  3. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 200 °C.
Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.

Bereiding bodem:
Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met 1/2 tl zout in de keukenmachine. Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.
Bereiding vulling:
  1. Doe de boter voor de vulling in een kleine pan en voeg de preiringen toe. Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden. Laat de prei afkoelen. 
  2. Doe de prei in een grote kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, 1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper. Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.
  3. Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. 
Garnering:
Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. De gezeefde bietblokjes op de kaastaartjes strooien als garnering of geef er apart bij.
Tip 2:
In het restaurant worden de vers gebakken cakejes in koperen eenpersoonspannetjes geserveerd. Het beslag is ook heel geschikt voor een grote cakevorm. Verdubbel in dat geval de hoeveelheden voor de bodem en verleng de baktijd tot 45 minuten. Vet de hele vorm in en bekleed hem met bakpapier voor het beslag erin gaat. Laat de cake 1 uur in de vorm afkoelen voor verder bereiding.

Hoe ik het vond:
Erg machtig en de portie te groot. Zelfs als hoofdmaaltijd was het voor mij te veel. Misschien ook omdat ik het warm, direct uit de oven at. Ik zou de volgende keer slechts een puntje of plakje op kamertemperatuur eten.




Recept uit: Yotam Ottolenghi's Nopi



Geen opmerkingen:

Een reactie posten