dinsdag 10 november 2015

Stoofpot van rundvlees en Guinness van Nigella LawsonNigella Lawson heeft een nieuw kookboek en een nieuwe serie op BBC2 :  Simply Nigella.
Met slechts een paar woorden („Eerst moest ik mezelf sterk koken”) verwijst ze naar haar persoonlijke misère. Om vervolgens vooral uit te wijden over de voldoening die koken haar geeft.
„Als ik kook, ga ik helemaal op in de simpele rituelen van hakken, roeren en proeven. ik verlies mezelf in de wereld van smaken, sensaties en simpele concrete dingen.” Kijk, dat is als u het mij vraagt precies wat het bereiden van een maaltijd zo’n heerlijke (ja, soms zelfs therapeutische) bezigheid maakt. Helemaal als je bedenkt dat je er ook nog eens anderen mee voedt en pleziert.

Na haar scheiding moest ze kleiner gaan wonen – van een groot mansion naar een huis met ‘slechts’ vier slaapkamers. Ze koos voor een keuken in fuchsiaroze en open kasten in zeegroen.Naar verluid heeft ze alleen  het keukengerei en de kookboeken uit het oude huis mee kunnen nemen.Ze draagt niet meer de strakke Engelse lamswollen truitjes of leuke jurkjes, nee ze loopt nu in een broek met een denim of een ruiten bloes. Ze woont dan wel kleiner, maar ik vind dat ze zich toch niet hoeft te kleden alsof ze in een vinex wijk woont, daar heeft ze te veel stijl voor. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze weer snel de Domestic  Goddess van eerst wordt. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze lekker kookt.


Voor 10 personen: 
1,75 kg runderschenkel, zonder bot, in blokjes
250 g pruimedanten (gedroogde pruimen)
5 dl goede runderbouillon
2,5 dl Guinness of ander donker bier
1 tl zeezoutvlokken
100 g melasse (De Tuinen of Surinaamse winkel)*
1–2 druppels zonnebloemolie, voor het invetten van de maatbeker of schaal
1 lange of 2 korte kaneelstokjes
3 laurierblaadjes


Nigella Lawson maakt deze donkere stoofpot in een slowcooker. Maar wie niet zo’n apparaat bezit, kan het gerecht ook prima in een zware pan met goedpassend deksel maken. Laat het 2-3 uur stoven in een op 150º C voorverwarmde oven, tot het vlees gaar en de pruimedanten zacht zijn.

Bereiding:
  1. Leg de stukjes rundvlees in de binnenpan van de slowcooker, voeg de pruimedanten toe en meng. Schenk de bouillon en het bier in een maatbeker en voeg het zout toe. 
  2. Meet de 100 gram melasse af in een met olie ingevette kom, doe de melasse bij de bouillon en het bier, roer alles door elkaar en schenk het over het vlees en de pruimedanten in de slowcooker. Duw de kaneelstokjes en laurierblaadjes onder in de bouillon, zet dan de binnenpan in de behuizing van de slowcooker (als die van jou ook uit twee aparte delen bestaat) en kook alles 8 uur of langer op lage stand (mijn slowcooker had er 12 uur voor nodig, achteraf was het beter geweest om de slowcooker het eerste uur op stand 2 te zetten), waarna je makkelijk een vork in het vlees moet kunnen steken en de pruimedanten dik en zacht zijn. 
  3. Zet de slowcooker uit en proef of het gerecht zout genoeg is. Je kunt het nu eten (het vlees is mals genoeg) maar ik vind dat je het beter nog 1 tot 3 dagen kunt laten staan zodat de smaken intenser worden en in elkaar overvloeien; warm het gerecht dan weer op tot het vlees gloeiend heet is.

Gegeten met een puree van zoete aardappel met salie en een puree van knolselderij.* Wat je met de rest van de melasse kunt doen? Koekjes bakken, barbecuesaus maken of zelf ketjap maken, zoals in Aziatische Ingrediënten staat
Woon je ergens waar je niet of moeilijk aan ketjap manis kunt komen, maar wel aan gewone, lichte sojasaus? Dan kun je overwegen zelf ketjap te maken, moeilijk is het niet en de benodigde ingrediënten zijn vaak wel makkelijk te vinden: 100 ml lichte sojasaus (of Kikoman), 50-100 ml melasse (en/of palmsuiker), 2 schijfjes gemberwortel, 1 klein teentje knoflook, geplet, ½ rood chilipepertje (vers of gedroogd), 1 steranijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten