dinsdag 17 november 2015

Soep met boerenkool vol antioxidanten van Jamie Oliver

Het zijn niet de eersten de besten die vorige week gelijke onthutsende berichten brachten. Bij Humberto Tan's RTL Late Night zat het echtpaar Richard en Selma Eikelenboom aan tafel, hij is DNA-expert, zij forensisch arts, zij zijn hard op weg de beste DNA-experts ter wereld te worden met hun analyses in moordzaken. 
De student Holmes opende in 2012 het vuur in een bioscoop in een voorstad van Denver. Daardoor vielen 12 doden en raakten zeventig mensen gewond. Het echtpaar Eikelenboom ontdekte aan de hand van zijn DNA dat de voorgeschreven slaappillen en antidepressiva zich in zijn bloed stapelden in plaats van deze af te voeren, een reden waarom het tot schizofrenie en zo'n grote tragedie leidde. 10 à 30% van de mensen kunnen antidepressiva niet omzetten. De moorden krijgen terecht aandacht zeggen zij, maar waaraan voorbij gegaan wordt is dat in Nederland ieder jaar weer 17 à 20.000 mensen omgebracht worden door fout medisch handelen en medicijngebruik. In de VS zijn het een kwart miljoen mensen ieder jaar. Keiharde cijfers waar niemand zich druk om maakt. Hopelijk is het videofragment hier nog te zien.

De NRC wijdde een hele pagina aan het boek van Peter Gøtzsche: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. De Deense bioloog en chemicus begon zijn carrière in de farmaceutische industrie. Maar hij raakte gedesillusioneerd omdat Big Pharma volgens hem alleen uit is op winst en niet op genezing van mensen. Ze kopen iedereen om die in de weg staat. Niet alleen artsen, maar ook patiëntenorganisaties, autoriteiten, zelfs ministers. Tegenwoordig is hij hoogleraar opzet en analyse van klinisch onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen, Zijn conclusie is: Geneesmiddelen zijn gevaarlijk. 


Dus vandaag een gezond recept van Jamie Oliver met boerenkool met een hoop antioxidanten die op lange termijn ziekten kunnen voorkomen.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
500 g aardappels
1 blik kikkererwten van 400 g
1 takje verse rozemarijn
2 takjes verse tijm
1 vers laurierblaadje
1 l kippenbouillon (liefst van echt goede kwaliteit)
150 g boerenkool en/of cavolo nero (palmkool)
80 g chorizo van goede kwaliteit


Bereiding:
  1. Snipper de ui en knoflook, zet ze met 1 eetlepel olie en een scheutje water in een grote braadpan op matig vuur en roer 10 minuten tot ze zacht zijn. 
  2. Snijd de aardappels intussen in blokjes van 2 cm (laat de schil zitten voor extra voedingsstoffen en vezels). 
  3. Giet de kikkererwten af. Bind de rozemarijn, tijm en laurier bij elkaar en doe ze met de aardappelblokjes en kikkererwten in de pan. Schenk er de bouillon bij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen. 
  4. Verwijder de stelen van de boerenkool en/of cavolo nero en hak de blaadjes fijn. Vis het bosje kruiden uit de pan, doe er de gehakte groenten bij en houd ze minstens10 minuten ondergedompeld. 
  5. Snijd de chorizo in dunne plakjes, bak ze op matig vuur tot ze goudbruin zijn en kieper ze met vet en al bij de soep. Als de kool teveel bouillon absorbeert, schenk er dan nog een scheutje kokend water bij.
  6. Dien op met een sliertje olijfolie en eventueel piment d'espelette.
Ik heb hiervoor een gedeelte van een zak cavolo nero van AH gebruikt. Daar zitten nog behoorlijk dikke nerven in die eruit gescheurd heb.
De volgende dag was de soep lekkerder.Uit Jamie's super food voor elke dag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten