vrijdag 27 november 2015

Kikkererwten met sinaasappel, rozemarijn en honingDit Griekse gerecht voor kikkererwten (revithia) werd oorspronkelijk in een aardewerk pot gemaakt
en in een gat in de hete vulkanische bodem begraven of bij de bakker afgegeven die hem na het broodbakken in de nog warme oven plaatste. Langzaam garen maakt de kikkererwten heel zacht, smakelijk en makkelijk te verteren. Je hebt er niet speciaal een aardewerk pot voor nodig, een goed afsluitende braadpan die in de oven kan is ook geschikt, zegt de Griekse kok en kookboekenschrijfster Diane Kochilas.

* Ze zegt dat de kikkererwten na 8 uur weken en 8 uur oventijd op 60˚C gaar zijn. Bij mij bij lange na niet. Na 8 uur waren de erwten van Albert Heijn nog knoerthard. De oven op 100 graden gezet en de pan heeft vervolgens nog uren in de oven gestaan voordat de erwten te eten waren. Verder was de smaak echt goed.

Volgens een goede vriendin die vaak kikkererwten kookt, moet je ze minstens 24 uur laten weken. En dan nog in snelkookpan gaarkoken.Ingrediënten:

250 gr kikkererwten
Zuiveringszout (Baksoda) (drogist of  Aziatische toko)
1 grote rode ui, grof gesneden
3 tenen knoflook, gepeld en in reepjes gesneden
1 kop (250 gr) gehakte tomaten (uit blik is goed)
1-2 brede repen sinaasappelschil
2 takjes verse rozemarijn
4 laurierbladeren
sap van 2 bittere sinaasappels (of een kwart vervangen door citroensap)
2 el balsamico azijn (eigenlijk Griekse oxymelo azijn)
120 ml (Griekse) olijfolie
60 ml (Griekse) tijm of dennenhoning
water
zout en peper

Bereiding:

  1. Week de kikkererwten 8 uur of langer in een schaal koud water met 1 afgestreken el zuiveringszout. Doe ze de vervolgens in een vergiet en spoel ze goed af.
  2. Doe de kikkererwten in een grote aardewerk pan met goed afsluitend deksel.
  3. Meng de ui, knoflook, tomaten, sinaasappelschil en sap, laurierbladen, rozemarijn, azijn, olijfolie en honing. Voeg zoveel water toe dat het 6 cm boven de kikkererwten staat.
  4. Voeg zout en peper toe. Deksel erop. Maak eventueel een snel deegje van meel en water om sluit de pan hermetisch af.
  5. Doe de pan in de koude oven. Verwarm de oven op 60˚C en laat het gerecht in 8 uur (of een nacht) gaar worden.*Geen opmerkingen:

Een reactie posten