dinsdag 25 april 2017

Vegetarische gevulde auberginerolletjes met feta



Het recept komt uit het kookboek Feast van Nigella Lawson. Ik maakte het voor één persoon, met één aubergine. Ik ben blij met dit recept voor een dag zonder vlees. De maateenheden zijn in cups, een cup is een cappuccinokopje van 225 cl 


Ingrediënten voor 6 pers.:
3  aubergines , ongeveer 500 gr per stuk, 
schoongemaakt en de lengte gesneden in plakken van 1 cm dik (ongeveer 16 plakken totaal)
¾  cup olijfolie, of naar behoefte

Vulling:
225 gr feta kaas, verkruimeld
½  cup pijnboompitten
⅓  cup rozijnen , 10 min. geweekt in warm water, uitgelekt
¼  cup extra vergine olijfolie, plus om te besprenkelen
2  eetlepels broodkruim
1  teen knoflook, gepeld en gehakt
 Fijngeraspte schil van 1 citroen
1 ½  theelepel gedroogde munt
2  eetlepels gehakte platte peterselie 
1  groot ei, losgeklopt
 Zout en versgemalen zwarte peper

Er over heen:
2½  cup tomatenstukjes uit blik, uitgelekt
1  grote bal verse mozzarella in plakjes gesneden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 375 graden.

  1. Plaats een geribbelde gietijzeren pan of andere zware koekenpan op middelhoog vuur. Werk in gedeelten, kwast de aubergineplakken aan beide zijden in met olijfolie en gril ze, draai ze, tot ze zacht zijn en - bij gebruik van een geribbelde pan -  grillstrepen hebben. Zet opzij en laat afkoelen. (Of  rooster de plakken in de oven).
  2. Meng de  feta, pijnboompitten, rozijnen met 1/4 kopje extra vergine olijfolie in een grote kom. samen met de broodkruimels, knoflook, citroenschil, munt en peterselie. Roet het ei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verspreid de aubergineplakken op een oppervlak. Verdeel de vulling in evengrote porties, leg 1-2 eetlepels aan een einde van elke plak. Rol de plakken vast op en leg ze vlak tegen elkaar in een 23 x 33 cm ovenschaal (of ander ondiep bakblik waar de rolletjes nauwsluitend passen in een enkele laag)
  4. Verdeel de tomatenblokjes over de auberginerolletjes. Leg de mozzarella in de lengterichting over de rolletjes. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  5. Bak tot de kaas gesmolten is en de aubergine borrelt en geurt in 25-30 minuten. Haal van het vuur en laat 5 tot 10 minuten rusten. Serveer warm.

Foto Craig Lee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten