dinsdag 25 juli 2017

Siciliaanse soep met ballen



Katie en Giancarlo Caldesi van de restaurants en kookschool Caldesi in Engeland schrijven in hun kookboek Sicilië  "we zagen deze balletjes kant-en-klaar bij een slager in Scicli. De slager legde uit dat ze voor in de soep waren. Dat proefden we bij La Grotta, een grotrestaurant in Scicli. Fantastische soep! We smeekten eigenaar Angelo om het recept. Als je wilt, kun je er aan het eind nog spinazie of fijngesneden boerenkool doorroeren."

Ingrediënten:
 voor de bouillon:
3 el olijfolie, om te bakken
1 wortel, grof gesneden
1 stengel bleekselderij + het blad van de struik, grog gesneden
1 ui, grof gesneden
1 laurierblaadje
1 takje rozemarijn
evt. karkas of botten van gekookte kip.
Gehaktballetjes:
250 gr runder- of varkensgehakt, half-om-half gehakt of gekookt vlees
30 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
30 gr vers broodkruim
1 grote sjalot, fijngeraspt
2 volle el peterselie, fijngesneden
1-2 eieren
3 el olijfolie, om in te bakken.
Groen broodkruim:
100 gr oud brood, zonder korstjes
een handje peterselie
1 el bladselderij, grof gesneden
1/2 el rozemarijnnaaldjes
1 teentje knoflook, gepeld
25 gr geraspte kaas ter garnering


Bereiding:

  1. Verhit voor de bouillon de olie in een soeppan en bak de groenten met de kruiden en eventueel de botten tot de groenten lichtbruin zijn en aan de bodem van de pan kleven. Schenk er 2 ltr heet water bij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bouillon zachtjes koken terwijl je de gehaktballetjes maakt. Haal de rozemarijn er na 20 min. uit.
  2. Meng de ingrediënten voor de balletjes met 1 tl zout in een kom. Als je gekookt vlees gebruikt, heb je misschien een tweede ei nodig om het gehaktmengsel te binden. Maak een gehaktballetje en duw iets plat. Bak in de koekenpan in wat olie en proef of je tevreden bent over de smaak. Breng indien nodig het gehaktmengsel verder op smaak. Maak vervolgens 25-30 balletjes van + 3 cm  (formaat walnoot), ze zwellen tijdens het koken in de bouillon op. Haal de botten, als je die hebt gebruikt, met een tang uit de bouillon en gooi ze weg.
  3. Bak de gehaktballetjes kort in de rest van de olie tot ze rondom bruin zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en voeg toe aan de bouillon. Laat 15-20 minuten koken tot de balletjes gaar zijn. Breng de bouillon indien nodig verder op smaak.
  4. Hak alle ingrediënten voor het broodkruim in de keukenmachine tot grove kruimels. Breng op smaak met zout en peper rn laat nog even draaien.Je kunt het broodkruim mengen met een paar el olijfolie en bakken in een pan of oven voor een krokante structuur, maar je kunt ze ook zacht laten.
  5. Serveer de soep in warme kommen met het groene broodkruim en de parmezaanse kaas in een schaaltje ernaast.
Het smaakte prima. 
Recept uit Sicilië



Geen opmerkingen: