vrijdag 14 juli 2017

Slappe Sperziebonen in saus


Giulia heeft een kookschool tussen Florence en Sienna. Mag ik u iets vragen? klinkt er na een tijdje tijdens de lessen, nadat ze de markt bezocht hadden. Waarom krijg je zo weinig groente in de restaurants? Waarom koken jullie de groenten zo door? Ze legt uit dat het geen vergissing van de kok is en het ook geen opgewarmde groenten van de vorige dag zijn. De groente bestel je apart als contorno en de groente 'al dente' koken is niet doorgedrongen in Italië zoals in de noordelijke Europese landen. De regel 80-20, tachtig procent groente en 20 procent vlees, zie je niet in de traditionele trattorias en osterias.

Zij moest ook afleren om groente zoals sperziebonen, broccoli, bloemkool en spinazie tot bijna moes te koken.

Maar vandaag de sperziebonen die zij bij haar oma at, die het weer van haar moeder geleerd heeft. En dat is ook heel lekker. Niet op de klok kijken maar minstens een uur op zacht vuurtje bereiden, tot ze zelfs een beetje bruin zien (dus nog donkerder dan op de foto - de foto is na 50 minuten gemaakt). Best een aanrader, echt waar. Eet het als hoofdgerecht met een stuk brood.


Ingrediënten:
800 gr sperziebonen
1 wortel
1 steel bleekselderij
1 rode ui
2 rijpe tomaten in blokjes
100 gr spekblokjes (niet gerookt) of een dikke plak rauwe ham
extra vergine olijfolie
zout
verse basilicum

Bereiding:

  • Maak de sperziebonen schoon. Maak een heel fijn haksel van de ui, bleekselderij en wortel.
  • Giet een weinig olie in een grote pan (de sperziebonen komen er nog bij). Doe in de koude pan het haksel,
  • de blokjes spek of ham, 
  • de sperziebonen,  
  • de blokjes tomaat. 
  • Giet er een flink glas water bij. Strooi er een weinig zout over. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer een uur zachtjes koken, controleer af en toe of er nog lauw water bij moet.
De sperziebonen zijn klaar als ze slap en donkergroen zij en de saus kruimelig is door de spekblokjes. Proef op zout en strooi er de basilicum over.
.
Het is een heerlijk bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht waardig met een mooi stuk brood om je bord mee af te vegen, of zoals ze in Italië zeggen: per fare la scarpetta.

Recept Juls´s Kitchen1 opmerking:

  1. Mijn (franse) schoonmoeder liet ook de sperziebonen sudderen totdat ze slap waren. Zij deed dat dan met knoflook en peterselie. En toch was het lekker !

    BeantwoordenVerwijderen