dinsdag 1 augustus 2017

Drie dagen eten van een bloemkool


Het eerste recept komt van een Lidl receptenkaart. Het leek me wel geschikt voor een dag zonder vlees.

Ingrediënten:
1 bloemkool
1 ui, gepeld
1 teen knoflook, gepeld
450 g doperwtjes, ontdooid
(150 g hamblokjes)
10 g peterselie
200 g crème fraîche
200 g geraspte oude kaas
150 ml kookroom 
Peper en zout


Bereidingswijze:


Verwarm de oven voor op 170 graden.

  1. Snij de bloemkoolroosjes los van de stam en snij de stam van de bloemkool in blokjes van 1 centimeter. Kook de bloemkool 5 minuten en giet af.
  2. Snipper de ui (heel fijn, want grote stukjes zijn niet lekker) en hak de knoflook fijn. Meng de geraspte kaas, crème fraîche en kookroom met de knoflook en ui in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Verdeel de bloemkool, doperwtjes (en hamblokjes) in een ovenschaal.
  4. Schenk het roomkaasmengsel over de groenten. Bak de bloemkoolschotel 40 minuten af in de oven.
  5. Hak de peterselie fijn en serveer de bloemkoolschotel met de fijngehakte peterselie.
Ik vond het niet bijzonder en er werd weinig van gegeten.

Tweede recept:


De volgende dag de rest gepureerd, wat kerrie, 2 eidooiers en 2 opgeklopte eiwitten erdoor en in een ingevette souffléschaal 30 minuten in een oven op 200 graden afgebakken. Dat smaakte al beter.

Derde recept:


Toen bleef er weer over. Restje in een plastic doosje in de koelkast laten opstijven en de volgende dag bloemkoolkroketjes gemaakt, want weggooien is zonde.

Snij langwerpige stukjes uit het bloemkoolmengsel en rol ze losjes eerst door het paneermeel, dan door losgeklopt ei en dan weer door het paneermeel. Laat weer opstijven in de koelkast.
Verhit flink wat olie in een pannetje en bak ze knapperig bruin. Serveer eventueel met een dipsausje naar keuze.






2 opmerkingen:

  1. Haha, ja, ik ken dat. Een bloemkool blijft een bloemkool....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, ik had hem ook nog een curry-behandeling kunnen geven...

      Verwijderen