zaterdag 12 augustus 2017

Zomerse rijstschotel met paprika (en een lekker opgebakken kliekje)





Een lekkere en vrolijke zomer-ovenschotel met boterige mozzarellarijst die grotendeels van te voren klaar te maken is.

Ingrediënten:
350 gr parboiled rijst (zoals Uncle Ben's)
250 gr mozzarella
30 gr boter
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
300 gr kerstomaatjes
80 gr groene olijven
2 ansjovisfilets
1 teen knoflook
suiker
olijfolie
peper en zout
basilicum


Bereiding:

  1. Ontvel de kerstomaatjes (in kokend water onderdompelen, daarna in koud water).
  2. Schil desgewenst de paprika's met een dunschiller om ze beter verteerbaar te maken.Verwijder het zaad en de zaadlijsten, snijd ze in parten en daarna overdwars in reepjes.
  3. Indien je ansjovis uit het zout gebruikt: ontzout ze onder de koude kraan.
  4. Bak de gehakte knoflook en de ansjovisfilets in een pan met 3-4 el olijfolie. Voeg zodra de ansjovisfilets opgelost zijn de paprikareepjes toe en bak ze 1-2 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur lager, roer er 1 el suiker en 4-5 gesneden blaadjes basilicum door, leg een deksel op de pan en laat ze in nog 10-12 minuten gaar worden. Maak op smaak met zout en peper.
  5. Snij de mozzarella in blokjes en laat ze minstens 10 minuten op keukenpapier uitlekken.
  6. Kook de rijst in gezouten water 3 minuten korter dan op de verpakking staat, giet af en doe in een kom, meng er de boter door zodat ze smelt. Voeg de paprika, de blokjes mozzarella, de gepelde tomaatjes en de in stukjes gesneden olijven door.
  7. Meng alles door elkaar en schep het over in een ovenschaal. Bak de rijst af gedurende 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 180C.
  8. Laat een een beetje afkoelen en strooi er basilicumblaadjes over.


Het kliekje twee dagen later....
Gebakken rijst met een korstje.




Fruit een geknipperd uitje in een beetje olie of boter. Roer er een eetlepel hete chilisaus door, voeg de rijst erdoor en als je geen rijst genoeg hebt, prak of stamp je er er nog de inhoud van een blikje Bonduelle boontjes door.
Roerbak tot de rijst opgewarmd is, druk de rijst met een deksel stevig tegen de hete bodem van de pan en bak net zolang tot er er een lekker knapperig korstje ontstaat.

Recept  Teglia estiva di riso e peperoni uit Donna Moderna


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen