zaterdag 28 oktober 2017

Langoustines met zwarte spaghetti van Jamie Oliver en Gennaro



Mijn zus zei het al: 'dit is zo ongelofelijk lekker'. Ze had het op een video gezien van Jamie Oliver met Gennaro, genoteerd, gemaakt en op haar blog gezet. Zo hoefde ik het alleen maar te vertalen 😊
In het recept gebruiken ze 'nduja, een soort peperige, rode smeerworst uit Calabrië, dat ook in potjes wordt verkocht. Het zal zeker niet lang meer duren of het is in Nederland verkrijgbaar, want Chefkoks zijn er op het ogenblik gek op. De worst lijkt uiterlijk op de Spaanse sobrasada, maar het smaakt niet rokerig, maar peperig, anders.
Enfin, ik was kort erop in Noord-Italië en heb voor mijn zus en mij op de markt in Italië bij een Calabrees voor ieder een potje gekocht. Hier zijn ze volgens mij nog alleen in webshops verkrijgbaar.
Maak het recept desnoods zonder de 'nduja.


Het geheim van dit recept zit 'm in de saus. Deze saus is zó lekker. Als je over hebt kunt je hem invriezen en de volgende keer bij een visje gebruiken, of in een vissoep.


Ingrediënten voor 2 personen:
200 gr zwarte spaghetti of andere zwarte pasta met inktvis-inkt
8 langoustines of grote garnalen met kop en pantser
2 ansjovisfilets
2 wortelen
1 stengel bleekselderij
1 ui
olijfolie
1,5 dl witte wijn
2 laurierblaadjes
1 blik van 400 gram kerstomaatjes
1 rode peper of stukje
2 tenen knoflook
1 opgehoopte eetlepel 'nduja
saffraan
basilcumblaadjes

Bereiding:
De saus:

  1. Pak de langoustines beet bij de kop en doop de staart in kokend water (dat pelt gemakkelijker). Verwijder de koppen en de pantsers van de langoustines. Leg ze apart.
  2. Verhit wat olijfolie in een pannetje en doe er de koppen en de pantsers in, druk ze aan en laat ze kleuren. Voeg de ansjovisfilets, de in plakjes gesneden wortel, in boogjes gesneden bleekselderij, kleingesneden ui, de laurierblaadjes en de  in ringetjes gesneden peper toe. Laat 5 minuten koken, daarna deglaceren met witte wijn.
  3. Voeg de tomaten uit blik toe (bewaar een paar mooie voor garnering) en de saffraan. Laat 30 minuten pruttelen, indien nodig voeg je wat heet (pasta) water toe. Doe alles in een zeef, druk zoveel mogelijk bouillon uit de koppen en de schilden. Zet de saus apart.

De pasta:
Kook water met zout voor de pasta.
Kook de pasta.

De langoustines:
  1. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak op niet te hoog vuur de knoflook lichtbruin.
  2. Roer er de 'nduja door.
  3. Voeg de langoustines toe.
  4. Voeg een beetje witte wijn toe
  5. Voeg wat kleiner gescheurde basilicumblaadjes toe
  6. Voeg de bewaarde tomaatjes toe (laat ze heel).
  7. Meng voorzichtig.

Afwerken:
  1. Verwarm de saus indien nodig,
  2. Schep de pasta uit de pastapan en voeg ze aan de pan met langoustines toe. (pasta mag best een beetje nat zijn).
  3. Giet de saus over de pasta, meng en garneer met blaadjes basilicum.



Groenten voor de saus


Heerlijke pasta met inktvisinkt



'nduja


Geen opmerkingen: