zondag 8 oktober 2017

Schouderkarbonade bakken volgens Jamie Oliver


"Een slachting onder slagers" stond in het Parool; in twaalf jaar nam hun aantal in de stad af met meer dan 40 procent. Ze hebben het moeilijk door strenge regels, hoge kosten, concurrentie van supermarkten en een gebrek aan opvolgers. 'De slagerij is nog net geen cultureel erfgoed.'

Ook bij mijn Jumbo buurtsuper is de slager wegbezuinigd. Ik kan niet meer vragen naar een dikke entrecote met een randje vet of vers gedraaid slagersgehakt. Gelukkig hebben wij de biologische marktslagerij de Groene Horizon in de stad, daar ziet het vlees er heel anders uit dan dat voorverpakte vlees, waar alle steaks en karbonades gelijk even groot en even dun zijn alsof ze van de lopende band gerold zijn.

Jamie Oliver zegt het: het vet doorregen vlees van de varkensschouder maakt dit vlees amazingly sappig.

Ingrediënten:
4 biologische schouderkarbonades, dik gesneden 
(neem liever 1 dikke per 2 personen dan 2 dunne)
olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
handje verse salie, gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 citroen

Bereiding:

  1. Zet je grillpan op hoog vuur en laat hem gloeiend heet worden. Leg de karbonades op een snijplank en sprenkel een beetje olijfolie over de karbonades. Strooi er de salie, een goede snuf zout en heel veel zwarte peper over. Rasp de schil van een citroen boven de karbonades, snij dan de citroen door de helft en pers de halve citroen er ook over uit. Wrijf met je vingers de karbonades aan beide zijden in zodat ze gelijkmatig ingesmeerd en gekruid zijn.
  2. Leg de karbonades in je grillpan of in een loeihete koekenpan (het zal roken, dus zet de afzuigkap aan!). Leg niet te veel vlees tegelijk in de pan - er moet ruimte tussen de karbonades zijn en ze mogen elkaar niet raken, dus als je pan niet groot genoeg is, bak je ze in gedeelten.
  3. Draai de karbonades na 2 minuten, draai ze vervolgens elke minuut om tot ze in totaal 8 minuten gebakken zijn. Pers de andere helft van de citroen over de gebakken karbonades en laat ze een moment sissen, haal ze uit de pan en laat ze rusten alvorens te serveren.Smaakt heerlijk met aardappelpartjes uit de oven, een groene salade en wat hete chilisaus.Geen opmerkingen:

Een reactie posten