Dit is het tweede mapo tofu recept op dit blog en deze keer vond ik het heel lekker, zelfs mijn tofu-hatende gast vond het lekker. Ik had wel meer gehakt en minder tofu gebruikt,
"Niet zomaar de meest het favoriete Chinese gerecht, nee, het meest favoriete gerecht ooit. De pittige chilibonensaus, de verdovende sichuanpepers, de smakelijke knoflook, gember en ui en de zachte tofu. Het is gewoon perfect. En als je de juiste soort tofu gebruikt (niet de oude, stevige supermarkttofu), kan ik me niet voorstellen dat iemand dit niet lekker vindt." (Kok Robin).
Recept:
750 g zachte, verse tofu250 g gehakt (rundvlees, varkensvlees of een combinatie)2 eetlepels Chinese donkere sojasaus1,5 tl Shaoxing-rijstwijn½ tl sesamolie1 eetlepel olie om te roerbakken
2 lente-uien, gesnipperd (sjalot is ook prima)2 teentjes knoflook, fijngehakt2 eetlepels fijngehakte of geraspte gember
1-2 tl chilibonenpasta (of meer!) *2,5 dl kippenbouillon1,5 tl maïzena1 lente-ui voor bestrooiing2 tl Sichuanpeperkorrels
Voorbereiding:
Meng het gemalen rundvlees met
2 eetlepels donkere sojasaus
2 tl Shaoxing rijstwijn
½ tl sesamolie
Zet in de koelkast om te marineren terwijl u de rest bereidt.
Rooster de Sichuanpeperkorrels droog tot ze net geurig zijn. Pas op dat ze niet verbranden. Laat ze afkoelen en maal ze dan zo grof of fijn als u wilt.
Laat de tofu uitlekken en snijd hem in blokjes van 1×1 cm. Je kunt die ongeveer 1 minuut in kokend water blancheren en dan laten uitlekken om de smaak te verbeteren, maar je kunt dit gerust overslaan als je het te veel moeite vindt.
Snijd en zet apart (samen)
2 lente-uitjes (of 1 sjalot) gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 t fijngehakte of geraspte gember
Snijd de lente-ui voor de sier in plakjes (julienne).
Maak een mengsel van
2,5 dl (instant) kippenbouillon
1,5 tl donkere sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
Bereiding:
Roerbak het gehakt tot het bruin en rul/korrelig is, doe over in een zeef, hang in een kom en zet apart.
Laat in dezelfde wok/pan het sap verdampen of veeg het schoon, roerbak dan de (lente)ui, knoflook en gember gedurende ongeveer 30 seconden, voeg de 1 of 2 eetlepels chilibonenpasta toe, roerbak nog 5 seconden, voeg dan het kippenbouillonmengsel toe. Breng het geheel aan de kook, voeg de tofublokjes toe en voeg het gehakt weer toe. Breng het weer aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Zorg ervoor dat de tofu niet breekt terwijl u af en toe roert.
Voeg voor het serveren een mengsel van maïzena met koud water toe om de saus dikker te maken. Bestrooi de saus met lente-ui en Sichuanpeper (zonder de Sichuanpeper komt het gerecht niet tot leven, echt, je kunt het niet weglaten).
Serveer met witte rijst en eenvoudig gekookte of geroerbakte (kousenband) sperziebonen, die goed passen bij de saus van de mapo tofu.
* ik gebruikte deze niet zo loeihete chilli saus:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten