dinsdag 19 juli 2022

Eierkaaskoek

 


Op zoek naar maaltijden waarvoor ik niet zo lang in de keuken hoef te staan, viel mijn oog op een oud kookboek Snel-klaar recepten uit de Lekturama serie. Het boek is uit 1986; de broccoli is blijkbaar nog exotisch, want er wordt een uitgebreide uitleg bijgegeven en er zijn drie soorten pasta's: macaroni, "lintmacaroni" en spaghetti. En de eierklopper! Bestaan die nog?
De foto's zijn uit "Cucina dall' A alla Z" maar de recepten erbij zijn vaak aangepast aan Nederlandse ingrediënten zoals 'plokworst'. 

Ik maakte de koek met de helft van de ingrediënten in een koekenpan met een diameter van 20 cm (bovenkant gemeten). Verder gebruikte ik restjes kaas: heel oude geitenkaas en Manchegokaas, soms was het rasp grof uitgevallen wat zorgde voor meer 'bite'.  De eierkoek smaakt zoals je verwacht en de volgende dag bij de borrel, koud, in blokjes gesneden smaakte hij uitstekend.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eieren
  • 3 el bloem
  • 3 el geraspte pikante kaas
  • 5 el fijngemaakt beschuit of paneermeel
  • 1½ - dl melk
  • peper uit de molen
  • flinke mespunt kerrie
  • zout
  • worcestersaus of aroma
  • 40 - 60 gram boter
Benodigdheden: eierklopper of mixer, koekenpan van 18 à 20 cm. deksel zonder opstaande rand die erop past.

Bereiding:

Klop 4 eieren op met de bloem. Voeg kaas en beschuitkruim toe en zoveel koude melk tot een schuimig dik vloeibaar mengsel. Maak dit mengsel pittig van smaak - de smaak loopt wat terug tijdens het bakken- met peper, kerrie en zout of worcestersaus.

Laat bijna alle boter in de koekenpan smelten, maak ook de wand van de koekenpan vet en giet er het eiermengsel, juist voordat de boter gaat kleuren, in de pan. Draai het vuur zo laag, dat de eieren langzaam stollen. 

Doe na 1- 2 minuten het deksel op de pan, maar leg er bijvoorbeeld een houten lepel tussen, zodat nog wat waterdamp kan ontsnappen. Controleer of de onderzijde van de eierkoek bijna goed van kleur is door de eierkoek iets op te lichten. 

Bestrijk het deksel met de rest van de boter. Leg het deksel op de pan als de onderzijde van de eierkoek goed van kleur is en de bovenzijde zo goed als droog is. Keer de pan en het deksel tegelijk om  en laat de eierkaaskoek van het deksel op een voorverwarmde schotel, als de onderzijde mooi van kleur is geworden.

Geef geroosterd brood bij de eierkaaskoek.


Geen opmerkingen: