Niet zo heel lang geleden moest ik voor 'nduja, een pittige smeerbare worst, naar Calabrië, waar wij, mijn zus en ik, het voor het eerst ontdekten. Een soort sobrasada maar dan anders, met de bekende pepers uit Calabrië. Tegenwoordig is het in potjes verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Xenos.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 kippendijen met huid en bot, op kamertemperatuur (Ik had kippenbouten)
- 4 teentjes knoflook, gepeld en geplet met de zijkant van een mes
- 1 middelgrote ui, gehalveerd en heel dun gesneden op de mandoline
- ½ grote extra rijpe ananas, geschild (300 g)
- 4 mandarijnen (of 2 sinaasappels), geperst om 100 g sap te krijgen
- 100 ml kippenbouillon of water
- 2 el slagroom
- 5g koriander
- 1 limoen, in partjes
- 50g 'nduja
- 2 el olijfolie
- 2 tl tomatenpuree
- tl chipotle chili vlokken
- ½ tl paprika
- tl zout van hoge kwaliteit
- Ongeveer 20 draaien versgemalen zwarte peper
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht/200°C.
2. Doe alle componenten voor de pasta in een grote kom en meng ze samen.
Voeg knoflook, driekwart van de gesneden ui en de kip toe en meng mooi zodat alle stukken kip gelijkmatig bedekt zijn.
Verdeel de uien en knoflook over de bodem van een ovenvaste gietijzeren koekenpan van 28 cm of een ovenschaal van vergelijkbare grootte.. Leg de kippendijen erop, velkant naar boven.
3. Snij de ananas in 4 plakken en deel vervolgens elke plak in vieren, waarbij de kern wordt verwijderd (het is het beste om ongeveer 300 g te hebben).
Voeg de ananas toe aan de kom met het restantje van de pasta, zodat de ananas er mee bedekt wordt en verdeel de ananas over de kip.
Giet het mandarijnensap langs de kip (maak het vel niet nat)
4. Zet de kip 20 minuten in de oven.
Haal uit de oven en giet de bouillon of het water in de pan langs de kip (nogmaals, de huid niet vochtig maken). Zet nog 20-25 minuten in de oven, of tot de kip gaar is en het vel bruin en krokant is. Als je een gasbrander hebt, gebruik deze dan om de ananas een beetje te karamelliseren..
5. Druppel de slagroom bij de saus. bestrooi met koriander en de resterende gesneden uien samen met een klein beetje olie en zout. Serveer uit de pan, met de partjes limoen ernaast.
* Als het fruit niet zo zoet is, raadt ze aan wat ahornsiroop of honing toe te voegen terwijl je de bouillon of water toevoegt.
Was lekker.
1 opmerking:
Ik had dit recept ook op mijn to do lijst staan. Nog niet gemaakt.
Een reactie posten