De fugazetta is een soort focaccia gevuld met ontzettend veel kaas en bestrooid met uiringen en soms nog met geraspte Parmezaanse kaas. Ik gebruikte een blok mozzarella. Verder maakte ik het deeg van een pakje pizza/focaccia meel met gist en maakte maar een halve fugazzeta.
Ingrediënten voor 6 stukken:
- 1/2 blokje (ca. 21 g) verse gist of 8 gram droge gist
- suiker
- zout
- peper
- 400 gram + extra meel
- 4 el. olijfolie
- 5 witte uien
- 250 gram Mozzarella
- 125 gram geraspte provolone of andere kaas zoals Goudse.
- 3-4 takjes marjolein
Bereiding:
1.
Verkruimel de gist in 1/4 l lauw water en los deze al roerend op met 1 eetlepel suiker. Laat ongeveer 5 minuten staan tot het gistwater begint te borrelen.
2.
Doe 400 g bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistwater in het kuiltje. Meng met een beetje bloem vanaf de rand tot een voordeeg. Dek af en laat ongeveer 15 minuten rijzen op een warme plaats.
3.
Voeg 1 tl zout en 2 el olie toe. Kneed met de deeghaak van de mixer ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Dek af en laat ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plaats.
4.
Pel de uien, snijd ze in fijne ringen. Laat ze eventueel even weken in koud water. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Rasp de andere kaas.
5.
Verwarm de oven voor (elektrisch fornuis: 250 °C/heteluchtoven: 225 °C/gas. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkvlak. Halveer het deeg en rol het uit tot een rechthoek (ca. 39 x 26 cm).
6.
Leg de deegbodem op de bakplaat. Bestrooi met mozzarella, breng op smaak met peper en zout. 2. Leg de vloer erop. Verdeel de uien erover, besprenkel met 2 el olie. Breng op smaak met peper.
7.
Bak in de hete oven op de onderste richel gedurende 20-25 minuten. Was de marjolein en pluk de blaadjes. Strooi ongeveer 3 minuten voor het einde van de baktijd over de pizza.
1 opmerking:
Lijkt me lekker. Ik heb ook zoiets op mijn to do lijst. Een turks recept van filodeeg met heel veel kaas ertussen, of kaas met spinazie.
Een reactie posten