Het heeft vrijwel de hele dag geregend en de tuin is er zichtbaar dankbaar voor, alles staat er weer frisgroen bij. Gelijk had ik zin in iets anders dan de groene salades die ik de afgelopen tijd at. Zoals deze lauwwarme aardappel-makreelsalade.
De aardappelen zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, zodat ze de dressing absorberen.
Voor 4 personen als licht hoofdgerecht
Ingrediënten:
Voor de salade
- 1 ui, klein en zoet
- 3 el witte wijnazijn
- 500g kleine vastkokende (nieuwe) aardappelen
Voor de dressing
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 1 theelepel kappertjes
- 2 el witte wijnazijn
- 6 el olijfolie
- 4 bossige takjes dille of peterselie
Voor de vis
- 6 dunne plakjes gerookt of ongerookt spek
- 2 hele gerookte makrelen (of 4 filets)
Bereiding:
Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pel de ui en snijd hem fijn in ringen. Doe ze in een kommetje met de wittewijnazijn en zet 10 minuten of langer opzij, af en toe omscheppen. Dit verwijdert eventuele hardheid en maakt het vruchtvlees van de ui iets zachter.
Kook de aardappelen in ruim, royaal gezouten water gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn. Leg het spek plat op de beklede bakplaat en grill het in 10 minuten knapperig.
Neem de hele gerookte makreel en pel het vel eraf. Schep de makreel in een grote kom in grote stukken van de graat.
Terwijl de aardappels koken en het spek grilt, maak je de dressing. Schep de mosterd in een andere kom waarin alles in past. Spoel de kappertjes even af en voeg toe aan de mosterd. Giet de witte wijnazijn erbij, voeg een beetje peper en een paar flinke scheuten olijfolie toe. Even met een vork roeren.
Hak de dille fijn en voeg de helft toe aan de dressing en de helft aan de kom met de makreel. Haal nu de zacht geworden uien uit de azijn en voeg toe aan de dressing.
Als de aardappelen zacht zijn tot op een mespunt, giet ze dan af en snijd ze doormidden, geschild of ongeschild en doe ze in de dressing om op te nemen. Meng door elkaar en schep dan over de makreel.
Als het spek knapperig is, snijd je kleine vierkantjes van 4 cm over de salade en schep je alles door elkaar voor het opdienen.
Uit BBC's Nigel Slater's Simple Cooking
Klik HIER voor de video
Geen opmerkingen:
Een reactie posten