donderdag 3 oktober 2019

Courgette-Tomatentaart met Mozzarella




Ingrediënten voor 4 personen, bereiding 80 minuten, totale tijd 2 uur.
4 grote courgettes
5 eieren
zout en peper
200 gr bloem
2 uien
2 knoflooktenen
3 el olijfolie
760 gr gehakte tomaten
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
1 bosje basilicum
250 gr mozzarella (2 bollen)
250 gr Parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Vet een diep bakblik in met olie. Snijd de courgettes schuin in plakjes van 3 mm dik.
  2. Verwarm de ovengrill voor. Kluts de eieren los in een schaal en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de bloem in een tweede schaal. Deel de courgetteplakjes op in 3 porties. Wentel de plakjes van de eerste portie door de bloem en door het ei. Leg ze op het bakblik, schuif dit in de oven en rooster de plakjes in ca. 7 minuten goudbruin. Draai ze om en rooster ze nog eens 7 minuten. Herhaal dit met de andere porties.
  3. Draai de oventemperatuur terug naar 200℃. Maak het bakblik schoon en bestrijk dun met olie. Schil en snipper de ui fijn. Pel het knoflook en hak het zeer fijn. Pureer de uien, het knoflook, de olijfolie en tomaten. Klop de kruiden door de tomatensaus en voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Scheur de blaadjes basilicum in stukjes. Snijd de mozzarella klein, rasp de Parmezaanse kaas en meng de twee kaassoorten.

Verdeel de ingrediënten laagsgewijs in het bakblik, Op het bakblik eerst

  1. een beetje tomatensaus,
  2. dan de helft van de courgetteplakjes
  3. een derde van het kaasmengsel
  4. basilicum
  5. Vervolgens een beetje tomatensaus
  6. de rest van de courgettes
  7. rest van de tomatensaus
  8. rest van het kaasmengsel

Dek het bakblik af met aluminiumfolie en bak het gerecht ca. 40 minuten onder in de oven. Verwijder de folie halverwege de gaartijd en bak de taart af, tot deze goudbruin is.

Het recept komt uit Lievelingsrecepten uit de oven. Ik maakte het met 2 courgettes in een bakblik van 22,5 x 22,5 cm. Het smaakt prima maar ik zal het niet meer maken want het neemt te veel tijd in beslag. Voor 4 personen kost het dus 3 x 14 minuten = 42 minuten waar je bij moet blijven om alleen  de plakjes courgette te roosteren.

zondag 29 september 2019

Vietnamese Tofu met Shitake





Ingrediënten:
250 g tofu
plantaardige olie om in te frituren
20 shiitakes
1 teentje knoflook, fijngehakt
Marinade:
75 ml lichte sojasaus
3 eetlepels ketjap manis of donkere sojasaus
3 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel knoflookolie (zie onderaan het recept)
Garnering:
een handvol taugé
2 lente-uien, in ringen gesneden
1 grote rode chili, in grove schuine plakken
verse zwarte peper
een weinig extra suiker (optioneel)

Bereiding:
  1. Snijd de tofu in blokjes van 3 cm bij 3 cm en dep droog.
  2. Giet de plantaardige olie in een pan met dikke bodem en breng op temperatuur om te frituren (175 °C). Frituur de tofu in 2 à 3 minuten goudbruin aan alle kanten. Verwijder de tofu met een schuimspaan en laat afkoelen.
  3. Meng de lichte sojasaus met de donkere sojasaus, de suiker en de knoflookolie en roer goed. Marineer de tofu en de shiitakes in dit mengsel gedurende minstens 30 minuten.
  4. Breng de marinade met de tofu over in een pan en giet er 750 ml water bij. Breng aan de kook. Laat ruim 30 minuten sudderen of tot de helft van het kookvocht is verdampt.
  5. Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog even inkoken. Proef.
  6. Garneer met taugé, lente-uien, rode chili en een draai van de pepermolen. Voeg indien nodig extra suiker toe.


Knoflookolie
Doe 250 ml plantaardige olie in een wok en verhit tot 175 °C. Voeg al roerend 6 fijngehakte teentjes knoflook toe tot deze licht begint te verkleuren (geel tot goudbruin). Opgepast, dit kan heel snel gaan. Door te blijven roeren voorkom je het aanbranden van de knoflook. Giet de olie in een metalen zeef en laat afkoelen.

Tip
Vietnamese sojasaus is iets zoeter dan Japanse of Thaise. Daardoor wordt het gerecht mooi uitgebalanceerd. Indien je niet over Vietnamese sojasaus kunt beschikken, voeg dan wat meer zoete sojasaus toe, tot de zoute sojasmaak niet te erg meer overheerst.

Recept uit Hanoi Street food van Tom Vandenberghe 


donderdag 26 september 2019

New Orleans Koolsalade van Nigella Lawson



Ingrediënten voor 6 personen:
1 witte kool van ongeveer 1 kg
2 wortelen
2 stengels bleekselderij
4 lente-uitjes
200 gr mayonaise
4 el karnemelk
2 el maple (ahorn) siroop
2 el ciderazijn
100 gr tamelijk fijngesneden pecannoten
peper

Bereiding:

  1. Schaaf de kool, met de schaaf of in de keukenmachine.
  2. Rasp de wortels en snij de bleekselderij en lente-ui fijn.
  3. Meng de mayonaise met de maple syrup en de ciderazijn en meng het goed door de kool.
  4. Breng op smaak met peper en strooi er de gehakte noten over.


Uit Nigella Express.

(Beleg er bijvoorbeeld een wit broodje mee en doe er een knakworstje tussen, zoals de Montreal Hot Dog.)


zaterdag 21 september 2019

Italiaanse Maaltijdsalade van Netflix van Nancy Silverton




Perfect weer dit weekend voor deze mooie na-zomerse salade. Nancy Silverton runt de restaurants Osteria Moza in Los Angeles en is te zien in de Netflix-serie Chef's Table. In de dressing zit aardig wat olijfolie door, maar door het citroensap en de azijn is ze toch lekker fris.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 krop ijsbergsla
1 krop radicchio (of andere rode sla)
1 rode ui, gehalveerd en in hele dunne halve ringen
250 gram kerstomaten, in kwarten
400 gram kikkererwten
1 biologische salami (150 gram), in dunne plakjes
150 gram mini mozzarella
5 peperoni pepertjes, in plakjes
Sap van 1/2 citroen
Gedroogde oregano
Voor de dressing:
Sap van 1/2 citroen
2,5 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels gedroogde oregano
2 tenen knoflook
350 ml olijfolie (ja, zoveel)
Zout & peper

Bereiding:
  1. Snijd de ijsbergsla en radicchio in dunne repen. Halveer ze, snijd de kern eruit en halveer ze nog een keer over de lengte. Daarna snijd je er makkelijk repen van.
  2. Meng alle ingrediënten voor de sla door elkaar in een grote kom.
  3. Maak dan de dressing. Plet de tenen knoflook en wrijf ze tot een pasta in een vijzel. Of hak ze fijn, bestrooi ze met een beetje zout en wrijf ze tot een pasta met de platte kant van je mes.
  4. Klop de knoflook door elkaar met de rode wijnazijn, citroensap, oregano en zout en peper. Laat 5 minuten staan en voeg daarna de olie toe terwijl je blijft kloppen, in een dun straaltje. Als je een gebonden vinaigrette hebt, is de dressing klaar. Proef en breng op smaak.
  5. Meng wat van de dressing door de salade. Waarschijnlijk hou je nog wat dressing over, die kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.
Recept gelezen in Culy.


vrijdag 20 september 2019

Chinese Woksaus voor alle soorten vlees en groenten






Het recept voor een voorraad woksaus staat hier.

Hoe gebruik je de woksaus:

1 MARINEER HET VLEES:

Marineer 340 gram reepjes rundvlees, kip of varken met:

  • 2 el water
  • een mespunt of meer baking soda (alleen voor rundvlees)
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl spijsolie
  • 1 tl maizena
2. ZET DE KRUIDEN EN SPECERIJEN KLAAR:
  • 3 fijngehakte tenen knoflook
  • tl geraspte gember
  • eventueel lente-uitjes in stukjes van 5 cm
3. SNIJ DE GROENTEN:

Ik gebruikte de groenten die ik over had van de garnalenspiesen op oosterse rijst, dus rode en gele paprika, champignons en peultjes. Je kunt ook broccoli, aubergine, courgette of wortel gebruiken, als
het maar dun genoeg gesneden is zodat dat het snel kunt bakken.

4. ZET HET BINDPAPJE KLAAR: 2 el maizena mengen met 2 el water.

5. BAK HET VLEES AAN: Verhit de wok, doe er 2 el olie in en schroei het vlees aan alle dicht. Zet het vlees apart.

6. ASSEMBLAGE:
  • Giet een lepel olie in de wok en voeg het knoflook en de gember en eventueel de lente-uitjes toe.
  • Na een paar seconden voeg je de groenten toe en roerbak ze 3 minuten of tot ze net zacht zijn.
  • Voeg ongeveer 160 ml woksaus toe (meer of minder naar smaak en hoeveel saus je wilt) en verwarm tot het borrelt
  • en voeg de reepjes vlees toe.
Breng aan de kook en voeg zoveel van het bindpapje toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel wat groen van de lente-uitjes toe en warm nog 15 tot 20 seconden door.

Bron: The Woks of Life

Wil je nu helemaal snel klaar zijn, neem dan een pak gesneden wokgroenten:





donderdag 19 september 2019

Voorraad Woksaus zoals in Chinese restaurants




Op de site Woks of Life vond ik dit handige recept. In Chinese restaurants maakt men een voorraad van deze woksaus zodat men snel kan uitserveren. Voor een gerecht heb je dan alleen verse gember en knoflook nodig en vlees en groente naar keuze. De hoeveelheid woksaus is voldoende voor 3 gerechten voor 4 personen. De saus kan je een paar weken in de koelkast bewaren.


Ingrediënten:
350 ml kippenbouillon (of groenten of paddenstoelenbouillon)
1 el Shaoxing wijn (of Sherry)
1 el bruine of witte suiker
2 theelepels sesamolie
60 ml (1/4 cup) sojasaus
1½ el donkere sojasaus
2 el oestersaus
1/4 theelepel witte peper
1/4 theelepel zout

Bereiding:
Doe in een fles of pot met deksel met een inhoud van 450 à 500 ml alle ingrediënten en schud flink.


dinsdag 17 september 2019

Garnalenspiesen op Oosterse Rijst




Weer een recept uit het boekje 'Lievelingsrecepten uit de oven, eenvoudig en lekker' .

Ingrediënten voor 4 personen (Ik maakte het voor 2 personen)
Bereidingstijd 40 minuten. Totale tijd 80 minuten. Marinadetijd garnalen 3 uur.

Voor de spiesen:
600 gr gamba's/grote garnalen zonder kop en pantser, schoongemaakt
1 stuk gemberwortel van ca. 3 cm
2 knoflooktenen
1 scherpe rode chilipeper
6 el zonnebloemolie

Voor de rijst:
200 gram peultjes uit de diepvries of verse geblancheerd
1 rode en 1 gele paprika
8 champignons
4 kafir-limoenblaadjes
3 el ketjap
100 gr cashewnoten
peper
1 el lichte sesamolie
250 gr jasmijnrijst
1 liter groentebouillon

En verder:
1/2 bosje Thaise basilicum
limoenschijfjes en ketjap voor de garnering

Bereiding:
  1. Dep de afgespoelde en ontdarmde garnalen droog en doe ze in een diepvrieszakje. Schil de gemberwortel, pel het knoflook en hal beide fijn. Snijd de chilipeper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd hem in dunne ringetjes. Voeg de gemberwortel, het knoflook, de chilipeper en zonnebloemolie toe en sluit het zakje. Laat de garnalen ca, 3 uur in de koelkast marineren.
  2. Laat de peultjes ontdooien. Snijd de paprika's door midden en snijd ze in smalle reepjes. Wrijf de champignons schoon met een vochtig doekje en snijd ze in vieren. Doe de groenten, kafir-limoenblaadjes, ketjap, cashewnoten, 1 snuf peper en de sesamolie in een schaal en roer alles goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 200℃
  3. Strooi de rijst op een diep bakblik. Giet de groentebouillon eroverheen. Gaar de rijst ca. 15 minuten onder in de oven, roer tussendoor twee keer om. Neem de rijst uit de oven, roer nog eens om en verdeel het groentemengsel eroverheen. Bak alles nog eens 15 minuten in de oven. Rijg ondertussen de garnalen aan de spiesen en leg de spiesen op het rijst-groentemengsel. Bak ze 7 minuten mee.
  4. Pluk de blaadjes van de de basilicum. Verdeel het gerecht en de spiesen over de borden en bestrooi met de basilicumblaadjes. Serveer et de limoenschijfjes en ketjap.
Het smaakte goed.