donderdag 2 januari 2014

HuzarensaladeIk had heel wat Spaanse 'montaditos'  en Hollandse hapjes gemaakt, alleen de huzarensalade ontbrak nog. Maar 'ik had het wel gehad', 'ik was er helemaal klaar mee'. Ik profiteer ervan om het nog één keer hardop te zeggen, want volgens het lijstje in de NRC van Jan Kuitenbrouwer, schrijver en directeur van taalkliniek.nl, kan dat in 2014 echt niet meer. Wat we wel mogen? Slim zeggen, in plaats van geniaal en natuurlijk gaan we in 2014 helemaal voor het Lidl restaurant. Ik was al fan van Lidl, maar nu helemaal:

"In september dit jaar opende er een sjiek pop-up restaurant in Stockholm, onder de naam Dill. Een hip interieur, bekende topchefs in de keuken, Michelin-waardige gerechten en een sfeer waar Zweedse foodies zich direct door aangetrokken voelden. Het menu? Negen-gangen culinaire hoogstandjes voor omgerekend 60 euro per persoon. Drie weken lang zat de zaak stampvol. Maar wat bleek…
… het was een slimme reclamestunt voor budgetsupermarktketen Lidl, bedacht door een Zweeds reclamebureau. Onder het motto ‘Sometimes you need to change the outside, to get people to discover the inside’ kookten de chefs drie weken lang met enkel Lidl-producten bijzonder culinaire maaltjes. Het vlees, de vis, groenten, aardappelen, sausjes… alles kwam van Lidl en was, zoals we weten, erg budgetproof.  Vandaar ook de naam: de letters van Lidl gehusseld tot Dill. "
Gerecht uit het Lidl restaurant

In Den Haag komt ook een Lidl restaurant waar je voor 5 Euro kunt dineren. En als het aanslaat komt het door het hele land. Dat is pas geniaal, ik bedoel slim.

Maar om weer op de huzarensalade terug te komen. Die hebben ze bij Lidl niet en toen ik de huzarensalades bij de andere buurtsuper en zelfs bij de Keurslager bekeek, was ik gauw bekeerd. Wat zagen die er papperig en klef uit.

Ingrediënten:
1 potje runderbouillon met vlees*
1 kilo vastkokende aardappels
1 kleine winterpeen, in kleine blokjes
250 gr diepvriesdoperwtjes
1 middelgrote ui, ragfijn gesneden
200 gram zoetzure augurken, in kleine blokjes
1 grote goudrenet, in kleine blokjes
3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
2 - 3 eetlepels witte wijnazijn
Voor de garnering:
1 krop botersla
goede mayonaise
hardgekookte eieren
kleine tomaten
zoetzure augurken
zoetzure zilveruitjes
tomatenketchup uit een tube
Bereiding:
  1. Zeef de bouillon, snij het vlees klein en houd het apart. 
  2. Boen de aardappels schoon. Kook ze in de schil gaar, maar vooral niet tè. Giet de aardappels af en laat even uitdampen. 
  3. Kook de wortelblokjes en de doperwtjes 3 minuten in de bouillon met 2 dl water. Spoel ze daarna koud en laat uitlekken. 
  4. Pel de nog warme aardappels en snijd in kleine blokjes. Hoe heter je ze pelt, hoe makkelijker. En hoe warmer de aardappels zijn wanneer je ze aanmaakt, hoe lekkerder de salade wordt.
  5. Doe de aardappelblokjes in een kom en schenk er 5 eetlepels van de rundvleesbouillon, alle olie en 2 eetlepels azijn over. Schep luchtig om.
  6. Voeg het kleingesneden vlees, de wortel, doperwtjes, ui, augurk en appel toe en schep nogmaals om. Proef en maak de salade verder op smaak met een eetlepel mayonnaise verdund met bouillon, azijn uit het augurkenpotje, zout en versgemalen peper. Hij mag flink zurig zijn. 
  7. Geef de smaken minstens een uur de tijd om aan elkaar te wennen, proef nog eens en maak de salade dan op. 
  8. Was en droog de slabladeren en schik ze op een serveerschaal. Verdeel de huzarensalade erover. Halveer tomaten en eieren en schik ze samen met de augurken en zilveruitjes eromheen. Bestrijk de aardappelsla dun met mayonaise. Maak een mooie tekening met ketchup. 
* Met eigen getrokken runderbouillon is het natuurlijk nog lekkerder.

De salade was lekker fris zurig.
Recept: een beetje van Janneke Vreugdenhil en een beetje van Super de Boer.Geen opmerkingen:

Een reactie posten