dinsdag 14 januari 2014

Quinoasalade met bloemkool en amandelenVanavond vertelde Robert Kranenborg in DWDD dat 2014 het jaar van de Peruaanse keuken wordt. We zullen het zien eind van het jaar.
2013 was het jaar van de quinoa. Wat de consequentie daarvan is las ik afgelopen week in de NRC:

Tientallen kookboeken zijn enkel en alleen aan quinoa gewijd – het ‘supergraan’ dat de Inca’s vijfduizend jaar geleden al aten. Quinoa is wereldwijd populair geworden vanwege de hoge voedingswaardes.
Omdat quinoa veel eiwitten en vezels bevat, geeft het snel een vol gevoel. Niet voor niets maakt het al sinds 1993 onderdeel uit van het astronautendieet van de NASA. Nu wordt het bejubeld door mensen die willen afvallen en quinoa eten als alternatief voor rijst, pasta of aardappelen. Maar de populariteit heeft een keerzijde: in de winkels is quinoa amper nog te krijgen. Of het is duur: een jaar geleden kostte 500 gram circa 3,99 euro, nu bijna 6 euro. De quinoa komt vooral uit Bolivia en Peru.

Voor het eerst in mijn leven heb ik goed belegd; ik had nog twee halve pakken in mijn voorraadkast staan.

Ingrediënten:
1 cup* quinoa
1 stuk bloemkool, in kleine roosjes
2 el olijfolie extra vierge
1/4 cup geroosterde amandelen
half bosje platte peterselie, gehakt
bosje koriander, gehakt
1 granaatappel**
Dressing:
1 el granaatappeldressing (Turkse winkel, zoiets als zoete balsamico)
2 el appelazijn
3 el neutrale olie
peper en zout

Bereiding bloemkool:
Verwarm de oven op 180C

  • Leg de bloemkoolroosjes in een kom en meng er de olijfolie, zout en peper door. Doe over in een ovenschaal en rooster de roosjes in zo'n 15 minuten.

Bereiding Quinoa:

  • Quinoa moet eerst gewassen worden, omdat het bedekt is met een dun laagje saponine. Doe dit in een zeef onder koud stromend water terwijl je met je hand door het graan woelt. Laat uitlekken. 
  • Zet een koekenpan op hoog vuur en strooi de quinoa erin. Rooster de zaadjes al omschuddend tot ze beginnen te kleuren en hun notige aroma verspreiden. Doe de quinoa in een kookpan. Voeg 2x de hoeveelheid water toe plus een snuf zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de quinoa in 15 - 20 minuten beetgaar. Quinoakorrels moeten zeker niet kapot koken. Als ze gaar zijn vertonen ze een minuscuul wit draadje, in de vorm van een C.  
  • Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.

Afwerking:

  • Meng er de bloemkool, amandelen, gehakte kruiden en de granaatappelpitjes door.
  • Meng de dressing in een schaaltje of kannetje.


*  1 cup is een cappuccinokop, 225 gr.
** De granaatappelpitjes ontbreken op de foto.

Gegeten met biefstuk in een pijnboompitten-specerijen korstje.

Recept uit
Geen opmerkingen:

Een reactie posten