vrijdag 11 juli 2014

Tomatensalade met 3 bereidingen en halloumi van Jamie Oliver






Een mooie salade om te zien en met een heerlijke saus. De drie bereidingen zijn: de grote tomaat dun gesneden, de kleintjes gemarineerd in olijfolie met knoflook en de gele en oranje geroosterd in de oven en gepureerd.
Ik heb de salade gemaakt voor mij alleen, dus de foto is niet voor een recept voor 4 personen.

Ingrediënten voor 4 personen
600 g kerstomaten, in stukjes, verschillende kleuren.
extra vergine olijfolie
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
½ bosje basilicum, grote blaadjes in reepjes, kleine blaadjes heel
250 g halloumi kaas, in plakjes van 2 mm dik
1 grote vleestomaat, in dunne plakjes
Voor de dressing van geroosterde tomaat & knoflook:
2 gele tomaten
2 oranje tomaten
 1 teen knoflook
extra vergine olijfolie

Bereiding:
  1. Dressing: verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg alle tomaten en de knoflook op een bakplaat. Rooster 15 minuten, of tot ze zacht zijn. Doe de tomaten in de blender, knijp de knoflookteen uit het schilletje en voeg het vruchtvlees toe; pureer alles glad. Voeg een scheut olijfolie toe, zout en peper, mix even en proef of er nog zout of peper bij moet. Houd zolang apart.
  2. Topping: doe de kerstomaten in een kom en schep er de olijfolie, chilipeper, reepjes basilicum en een snufje zout door.
  3. Bodem: Leg de halloumi op een werkvlak en maal er zwarte peper over. Zet een grote pan op middelhoog vuur. Leg de plakjes er in een enkele laag in, zodat ze elkaar raken – je krijgt zo het effect van een kleedje met gaten. Bak 4–5 minuten, tot ze goudbruin zijn en aan elkaar smelten; keer voorzichtig met behulp van een spatel. Als je ‘kleedje’ breekt, geeft dat niks, de plakjes smelten wel weer aan elkaar. De bedoeling is dat je een ‘bord’ van halloumi maakt. Als de plak aan beide kanten goudbruin is, schuif je hem op een platte schaal.
  4. Assemblage: Leg de plakjes vleestomaat op de halloumi, schep de kerstomaatjes erop en bestrooi met de hele basilicumblaadjes. Zet op tafel en schep de dressing erover. 



Tip Als je dressing over hebt, kun je die in de koelkast bewaren en gebruiken als basis voor pasta- of pizzasaus. Of als dipsaus gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten