maandag 21 juli 2014

Paella uit Alicante








Deze paella maakte ik voor 6 personen. Je kunt er net zo veel of weinig extra ingrediënten in doen als je wilt, als de basis maar goed is.
En verder is de grootte van de pan belangrijk, want het moet een dunne laag rijst zijn en geen pan vol.

de grootte van de pan moet in overeenstemming zijn met het aantal eters, dus gebruiken we een paellapan van
30 cm. diameter voor twee of drie eters,
40 cm.voor 5 of 6, 
50 cm. voor 7 of 8 
55 cm. voor 9 of 10 personen 

Per persoon reken je 70 à 90 gram rijst


Basisingrediënten
450 gram Spaanse (of desnoods Italiaanse rijst)
hele bol knoflook, van buitenste vel ontdaan
ca. 5 teentjes knoflook, schoongemaakt
draadjes saffraan of een envelopje saffraanpoeder
1,5 rode paprika´s in lamellen gesneden
ca. 4 tomaten uit blik, of 1 blik tomatenstukjes
ñora of anders gerookt paprikapoeder pimentón de la Vera
olijfolie
warm water, of bouillon
zout en peper
citroen
Extra ingrediënten naar keuze
kip of konijn in stukjes
tonijn
inktvis
mosselen
gamba´s
doperwten

Ingredienten voor de paella met Spaanse tonijn

Benodigdheden: paellapan of koekenpan die in de oven kan, vijzel. Als je geen geschikte pan voor in de oven hebt, kan je hem in een koekenpan maken en die schuin afdekken in plaats van in de oven te zetten.

Bereiding
  1. Verhit in een paellapan of koekenpan die in de oven kan 1 dl  (!) olijfolie
  2. Bak de ñora goed bruin en doe hem in de vijzel.
  3. Stukken paprika aanbakken, apart leggen.
  4. Extra ingrediënten, zoals kip, aanbakken, apart zetten. De vis hoef alleen maar even om en om want gaart toch nog verder in de oven. Alle extra ingrediënten, behalve de mosselen en gamba´s apart aanbakken en apart zetten
  5. Hele knoflookbol aanbakken en vervolgens de tomaten in de pan doen, mengen.
  6. De rijst erdoor roeren tot alle korreltjes met de saus bedekt zijn..
Ondertussen in de vijzel de ñora, snuf zeezout, saffraan en de 5 knoflookteentjes fijnstampen. Verdun het met wat water of bouillon.
  1. Schenk de inhoud van de vijzel bij de rijst en meng goed door.
  2. Voeg nu 2x zoveel warme bouillon toe als rijst. Strikt verboden om nu nog te roeren.
  3. Strooi er de doperwtjes over
  4. Leg de kip en-of tonijn en de paprika er netjes verdeeld in.
  5. Als de rijst begint te koken de pan gelijk in de oven zetten op 200 graden C.
  6. Leg voor het einde van de gaarheid, ongeveer halverwege,  de mosselen en de gamba´s op de rijst.
  7. Zet de oven uit als de mosselen open zijn en voordat de rijst alle vloeistof heeft opgenomen en laat de pan in de oven staan tot de rijst droog is maar wel vochtig, niet zo droog als Chinese rijst.
  8. Serveer beslist met citroen.
Spaanse rijst vond ik bij Turkse en Iraanse toko´s en bij Lidl in de Spaanse week.

Het kan zijn dat allerlei puristen, Spanjegangers en betweters nu over mij heen vallen. Paella maak je niet in de oven, maar op open vuur. Noem het dan maar geen paella maar arroz al horno of arròs al forn of zo zeggen ze dan, maar zo heb ik het geleerd en heel vaak gemaakt, want bij gebrek aan een echte paella gasbrander wordt op deze manier de warmte het beste verdeeld.




Geen opmerkingen: