woensdag 24 december 2014

Pastinaaksoep met gember



Hemelse Modder is een kookboek dat werd uitgegeven ter viering van het 30-jarige bestaan van het gelijknamige Amsterdamse restaurant. Janneke Vreugdenhil die in de NRC schrijft, is hier laaiend enthousiast over. Deze crèmige pastinaaksoep is uitermate geslaagd. 

Ingrediënten voor 6 personen:
2 tl zonnebloemolie
200 g prei, in ringen
3 tl fijngehakte verse gember
600 g pastinaak, in blokjes
200 ml witte wijn
600 ml groentebouillon
400 ml water
peper en zout
scheutje slagroom

Bereiding:
  1. Fruit de prei en de gember in de olie in een wijde pan tot de prei zacht is.
  2. Voeg de pastinaak toe en laat die 5 à 10 minuten meebakken.
  3. Voeg de wijn, het water en de groentebouillon toe en laat de soep 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en zeef hem.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Vul een soepbord tot iets over de helft, garneer met een beetje slagroom.
Lekker.  Een andere ook lekkere pastinaaksoep staat hier. De restaurantsoep van de Hemelse Modder is wat verfijnder omdat ie gezeefd is.


Van de restjes die in de zeef achterbleven de volgende dag nog even deze (slordige) pastinaakkoekjes gebakken.

Geen opmerkingen: